Арсенал спечели Къмюнити шийлд при първия успех на Венгер срещу Моуриньо (ВИДЕО)

галерия:

снимка: fifa.com

Отборът на Арсенал спечели лондонското дерби с Челси с 1:0, което донесе и трофея Къмюнити шийлд във витрината на "топчиите". Единственото попадение на стадион "Уембли" отбеляза Алекс Окслейд-Чембърлен в средата на първата част.

Това бе и последния мач преди началото на сезона в Англия, а той бе особено важен за мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер. Френският специалист за първи път надиграва Жозе Моуриньо в официална среща, след като до сега португалецът бе печелил 8 пъти дуела и има още пет равенства.

Срещата започна с открадната топка от момчетата на Арсен Венгер и още в 14-тата секунда Тибо Куртоа трябваше да се намесва, за да изчисти центриране от дясно на вратата си от Алекс Окслейд-Чембърлейн.

До 10-тата минута обаче "сините" постепенно обърнаха развоя на срещата и започнаха по-често да поглеждат към вратата на Петър Чех. В 10-тата минута Луик Реми бе изведен добре от ляво и опита да центрира, но Ектор Белерин бе на място и от крака му топката излезе в корнер, след който не се случи нищо интересно в наказателното поле.

Първият точен удар бе на сметката на Арсенал в 23-рата минута, когато Тио Уолкът стреля с глава след центриране Месут Йозил. За Куртоа нямаше проблем да улови кълбото, но бе доста тревожно как защитата на "сините" позволи на нападателя да играе с глава.

4146034

60 секунди по-късно Окслейд-Чембърлейн получи топка от дясно, освободи се от двама защитници на Челси и с фалцов удар с левия крак преодоля Куртоа за 1:0. 

Отново Челси бе отборът, който владееше повече топката, опитваше по-често да поглежда към противниковата врата, но защитата в червено бе добре групирана и не позволяваше пробиви. 

В 37-та минута Луик Реми проби добре от ляво и центрира към непокрития Рамирес, който като по чудо прати топката в аут от границата на вратарското поле. Това доведе до комична ситуация край тъч линията, където мениджърът на "сините" показа на своя възпитаник как е трябвало да отиграе ситуацията.

До края на първата част символичните гости продължиха с натиска си, но без нищо опасно пред Петър Чех. На почивката Моуриньо направи една смяна, като на терена се появи новото попълнение Радамел Фалкао, който замени Реми.

След изиграването на първите пет - шест минути от втората част, мениджърът на "сините" направи и втора смяна, като на терена се появи Оскар, заменяйки Рамирес.

В 61-вата минута поредният натиск на Челси доведе до извеждането на Еден Азар от Сеск Фабрегас очи в очи с Чех. Ударът на белгиеца обаче премина много високо над вратата без да създаде опасност за чешкия страж.

В 65-тата минута и Арсен Венгер направи първата си смяна, като Оливие Жиру замени Тио Уолкът на върха на атаката. 

Четири минути по-късно Чех показа своята класа, след като спаси изстрел от пряксвободен удар на Оскар, а след това се намеси още на два пъти след изпълнение на корнер предотвращавайки сигурни попадения. Преждевременно на терена се появи и Курт Зума на мястото на Сесар Аспиликуета.

13 минути преди края на срещата на терена се появи и Микел Артета, който дълго време лекуваше различни контузии, загуби и капитанската си лента. Той замени голмайстора Чембърлейн.

4146035

За последните 10 минути на терена се появиха и Виктор Моузес за Челси вместо капитана Джон Тери и Киърън Гибс на мястото на Месут Йозил.

Четири минути преди края на срещата контраатака на "червените" учудващо не се озова във вратата на Куртоа. Аарън Рамзи изведе Санти Касорла очи в очи със стража, но халфът опита прехвърлящ удар, който срещна тялото на вратаря, а след това и самият Рамзи опита изстрел, който обаче излезе в аут.

От началото на лятото между двата клуба се "възроди" враждата, след като Петър Чех реши да премине от "Стамфорд Бридж" на "Емиратс" и това доста "вдигна градусите" на градското съперничество.

След като нещата уж утихнаха беше време и двамата мениджъра да кажат каквото мислят. Първо Жозе Моуриньо сподели, че претендентите за титлата в Англия се опитват да я "купят" с мултимилионните трансфери, които правят. Това засегна Арсен Венгер, който отвърна, че именно Челси е отборът, който харчи най-много и след направено проучване от медиите в Англия се оказа, че френският специалист е прав.

Сега обаче времето за приказки е към края си и двата клуба ще трябва да излезнат на терена и да покажат какво могат в дербито на Лондон.

Арсен Венгер ще започне срещата с Петър Чех на вратата. В защита ще действа Ектор Белерин, Пер Мертезакер, Лоран Косчелни и Начо Монреал. Франсис Коклен и Санти Касорла ще стартират като опорни халфове, а Аарън Рамзи, Месут Йозил и Алекс Окслейд-Чембърлейн ще помагат на единствения нападател Тио Уолкът.

За Челси на вратата ще застане Тибо Куртоа. Сезар Аспиликуета, Гари Кейхил, Джон Тери и Бранислав Иванович ще са пред стража. Сеск Фабрегас и Неманя Матич ще са опорни халфове. Лоик реми е единствен нападател, а помощ ще му оказват Еден Азар, Вилиан и Рамирес.