Каква е последната надежда за ЦСКА и Локо (Сф)?

снимка: Булфото

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз е последната надежда на ЦСКА и "Локомотив" (София) да запазят мястото си в А група. Двата клуба не получиха лиценз за следващия сезон, след като загубиха и обжалването.

Днес апелативната комисия към лицензионната комисия потвърди решението, което беше взето на 20 май. Според наредбата на БФС целият списък с решения на лицензионната и апелативната комисия трябва да бъде представен на изпълнителния комитет, който трябва да приключи процеса по лицензиране.

Заседанието на изпълкома ще е този месец след квалификацията с Малта на 12 юни, но все още няма конкретна дата. Изпълкомът на футболният съюз има право да върне лицензите за преразглеждане. Това според правилника няма как да стане с ново дружество, каквито намерения имат настоящите собственици на ЦСКА.

В член 12, точка 2 от наредбата за лицензиране се посочва, че кандидатът за лиценз трябва да е бил член на БФС минимум три години преди началото на сезона, за който иска лиценз.

А всяка промяна на правната форма на клуба, включително промяна на адресна регистрация, име, клубни цветове, продажба на акции между отделни клубове по време на този период с цел постигане на класиране по спортни резултати и/или получаване на лиценз в нарушение на състезателното начало, се смята за прекъсване на членството в рамките на този параграф. Ръководството на БФС обаче може да направи изключение от разпоредбите по няколко въпроса на базата на отделни случаи, включително за финансовия критерий.

"По принцип изключението се прави за период от един сезон. При специфични обстоятелства този период може да бъде продължен", пише в наредбата за лицензиране. Посочено е, че изключенията се правят заради "неприложимост поради националното законодателство или някаква друга причина", без да се уточнява каква.

"В понеделник ще бъде съобщено, че ЦСКА не взима лиценз, но не изпадайте в паника. ЦСКА ще го има и ще е истинският ЦСКА - в А група, с 31 титли и ще играе на "Българска армия", обявиха от фенклуб "Сектор Г".

Източник: "Дневник"