Вариантите за бъдещето на ЦСКА

снимка: SPORTA.BG

Толкова силна турболенция в ЦСКА не е имало! Дългове, фалит, нов клуб, сливане с „Литекс“... На всеки 5 минути излиза нова информация. Затова нека подходим хронологично.

В неделя вечер ексклузивно пред „Труд“ Гриша Ганчев каза, че е готов много бързо да преобразува „Литекс“ в ЦСКА 23. Иска се единствено одобрението на държавата и феновете да припознаят новия клуб.

На следващата сутрин Петър Манджуков каза пред Би Ти Ви: „За мен единственият изход е ЦСКА да мине през... То това ще се и случи, защото не виждам как при наличието на тези задължения, формирани по криминален начин...

Защото има играчи, имат претенции от хора, които не са имали нищо общо с ЦСКА. Затова считам, че за да се яви някой сериозен акционер и да си върне клубът своя престиж и своето място, трябва да мине през финансов фалит.“

Удар по масата! Замириса дори на семеен скандал. Синът му Ивайло Манджуков многократно каза, включително и на срещата с феновете в събота, че няма той да е човекът, фалирал ЦСКА.

Какво се случва? Биха ли припознали феновете новия клуб? Всъщност няма вариант да няма нов клуб. Ако се сбъдне планът на Манджукови, ЦСКА трябва да бъде оставен в „А“ група с благословията на БФС. Като нов клуб без задължения. Но това няма да е старият ЦСКА. Има много специфична подробност - БФС може да бъде обстрелван от дела на кредитори на клуба, които да задават логичния въпрос: „Как допуснахте нов клуб директно в „А“ група?“

Ако ЦСКА започне от „Б“ окръжна група, както предрече Емил Костадинов, то клубът пак ще си има старите задължения без никакъв шанс да ги погаси. Реално така пак се стига до варианта на Гриша Ганчев историята да бъде пренаписана. Но с „малката подробност“ - без никакви дългове и с човек, който се е доказал като футболно сърце за 19 години в Ловеч. Сливане няма да има. Освен това още това лято ЦСКА 1923 ще участва в европейските турнири. Няма да има никакви шансове за тригодишни наказания, дисквалификации и други подобни кански мъки.

За Ганчев е важно едно - феновете на ЦСКА да припознаят новия клуб и отговора ще го получи в неделя, когато „Литекс“ гостува на „Българска армия“. В социалните мрежи и форумите „червените“ вече казаха своята дума: „Да идва веднага!“ Това вероятно ще се случи и на мача, ако бизнесменът от Ловеч получи „червена покана“ да дойде на трибуните.

Четири пъти досега Ганчев бе близо до ЦСКА. Но желанието на мнозина фенове не се сбъдна. И при четирите опита бизнесменът преговаря с настоящите собственици на клуба и преговорите се провалиха. Днес това не е необходимо и няма да се прави. Ако ЦСКА фалира, както вещае Петър Манджуков, то Ганчев просто ще премести своя клуб на „Българска армия“. Договорът за концесия за базите със старото дружество ще бъде анулиран и ще бъде подписан нов. Освен това проектът на Ганчев включва влизане на известни бизнесмени, симпатизиращи на ЦСКА, като акционери в клуба. В това число със сигурност е и сдружението „ЦСКА завинаги“, което се погрижи „Армията“ да заприлича на нормален стадион. Освен това има проект за базата в Панчарево, което може да консолидира много средства от различни спонсори в посока ЦСКА.

Ясно е едно - ЦСКА в сегашния му вид няма да има. Въпросът е дали новото дружество да продължи като нискобюджетен клуб, или да атакува Европа.