ЦСКА опази честта си в „Надежда“ с човек по-малко (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Булфото

ЦСКА продължава с разочароващите резултати в А група през 2015 година и все още няма победа през 'пролетта' в първенството, но изигра нов силен мач под ръководството на Любослав Пенев и не позволи да загуби от Локомотив (София).

„Дербито на нелицензираните“ се проведе на високо темпо и с много чисти голови положения, но в крайна сметка завърши 1:1. ЦСКА трябваше да съжалява повече за пропуските преди почивката, а в 60-ата минута Стефан Николич си изпроси два изключително глупави жълти картона и остави съотборниците си с човек по-малко.

В 78-ата минута Емил Гъргоров с мощен шут от десетина метра изведе Локомотив напред и от уважение към бившия си клуб не отпразнува красивото си попадение. В 87-ата обаче Пламен Крачунов центрира великолепно от десния фланг и Маркиньос с глава забоде топката, за да изравни на 1:1.

ЦСКА можеше да стигне и до пълен обрат в самия край, но равенството не изглеждаше несправедлив резултат на фона на цялостното статукво на терена, независимо че „армейците“ имаха повече на брой положения.

4141591

Локомотив има 52 точки и изостава от втория и третия Берое и Литекс, които по същото време днес стигнаха до впечатляващи обрати. Берое спечели с 2:1 домакинството си на Ботев, а Литекс от 0:2 срази с 4:2 шампиона Лудогорец. ЦСКА е пети с 49 пункта, а Берое е последен в горната шестица с 42 точки.

Първите опасни положения бяха създадени от футболистите на ЦСКА в 8-ата минута, когато с дълъг пас Стефан Николич бе изведен в наказателното поле, но Александър Бранеков се постара да блокира сръбския нападател. Таранът на "армейците" все пак съхрани топката между двама противници и спечели корнер.

4141589

След неговото изпълнение домакините не можаха да изчистят и топката отново попадна в Николич, който от точката на дузпата овладя с гръб към вратата и се завъртя, за да оправи коварен удар. Божидар Митрев успя да реагира в последния момент и отклони кълбото встрани.

В 11-ата Николич с глава свали топката в наказателното поле за връхлитащия Бъркляча, който от трудна позиция намери кълбото от въздуха и отправи акробатичен изстрел, който обаче бе уловен уверено от Митрев.

4141592Локомотив постепенно наложи преса в предни позиции, с която затвърди териториалното си преимущество, макар да не затрудняваше изобщо Якуб Дивиш. Марин Оршулич загуби топката в близост до пеналтерията на ЦСКА, след като бе притиснат от Даниел Генов и Александър Тунчев трябваше да чисти "на пожар", за да не се стига до нелепа ситуация в полза на Локомотив.

В 23-ата минута изненадващо потчи от аутлиния Том с опит за центриране в наказателното поле насочи топката заплашително към рамката на вратата и в крайна сметка тя излезе в аут, след като се отби от гредата.

В 26-ата минута ЦСКА пропиля още едно чисто положение, след като Милесавлевич центрира от пряк свободен удар, но Николич не можа да стигне високата топка. Тя обаче не бе изчистена и остана спорна, като Марин Оршулич успя да изпревари Митрев за нея, но от около два метра разочароващо прехвърли вратата и не можа да даде аванс на "армейците".

В 28-ата минута Том отново уцели гредата, този път съвсем не случайно. Гостите загубиха топката в близост до собственото си наказателно поле и тя бе заложена за Том, който от около 30 метра по земя отправи опасен шут, но страничният стълб предотврати гол за домакините.

В 36-ата минута ЦСКА пропиля нов изгоден шанс, като този път гредата помогна на Божидар Митрев, който инстинктивно отрази удар с глава от близката греда на Тунчев след центриране от корнер. Топката се отби от напречния стълб и прелетя над голлинията, като Марко Ранджелович се постара никой съперник да не я атакува и кълбото кацна на горната страна на мрежата.

До края на полувремето двата тима си разделиха по още един опасен, но неточен удар - на Емил Гъргоров и на Милисавлевич.

Втората част не започна със същото високо темпо, макар действията да бяха равностойни и отборите пак да редуваха атаки, без обаче да създават особено чисти положения. Владислав Романов получи топката на дъгата в наказателното поле в 56-ата минута, но техничният му удар мина на сантиметри от гредата и горния десен ъгъл на вратата на ЦСКА.

В 59-ата и 60-ата минута Стефан Николич по крайно глупав начин си изкара два идентични жълти картона за посягане в лицето на Марко Ранджелович. Сръбският нападател дори скочи на бой на съперника си и съдията Георги Кабаков нямаше как да не го изгони.

4141593При това положение на върха на атаката остана Жуан Фелипе, а зад него действаха Сънди, Милисавлевич, Маркиньос и Галчев. След червения картон статуквото на терена не се промени и играта продължи да бъде равностойна, като дори Фелипе с хитър извеждащ пас пробва да предостави голов шанс на Оршулич, но той не успя да овладее топката.

В 78-ата минута единствената сериозна грешка в защита на ЦСКА бе наказана от Емил Гъргоров, който намери пролука между двамата централни защитници и получи отлично топката в наказателното поле.

Бадема бе безпощаден с десния крак от десетина метра, след като не получи отпор нито от двамата централни бранители, нито от десния бек - 1:0.

ЦСКА отстъпи териториално на съперника си след оставането с човек по-малко, но въпреки това не спря да търси попадението до самия край.

В 87-ата минута Пламен Крачунов получи добро подаване на десния фланг от Фелипе и с първото си докосване центрира великолепно на главата на Маркиньос. Бранеков увисна и топката стигна до натурализирания бразилец, който с глава я прати неспасяемо в мрежата на Митрев - 1:1.

Състави

На вратата на Локомотив (Сф) е Божидар Митрев, а пред него полевите играчи са Марко Ранджелович, Александър Бранеков, Елтон, Румен Трифонов, Евертон Джилио-Том, Камен Хаджиев, Владислав Романов, Антонио Ливраменто, Даниел Генов и Емил Гъргоров.

Якуб Дивиш е на вратата на ЦСКА, а пред него в защита са Александър Тунчев, Кристиян Супусепа, Марин Оршулич и Денис Причиненко. Отново Венцислав Василев не е сред титулярие, както беше срещу Ботев, а в предни позиции също има промени.

Стивън Сънди ще оперира като опорен халф, а пред него действат Борис Галчев, Марио Бъркляча, Неманя Милисавлевич и Жуан Фелипе, които подкрепят единствения чист нападател Стефан Николич.

Локомотив (София) се възползва най-добре от кризата в ЦСКА през 2015 година и в един момент се превърна в най-сериозния конкурент на Лудогорец за първото място. „Железничарите“ към момента са с 51 точки и делят реално второто място с Литекс и Берое, докато ЦСКА е с 48 на пета позиция.

Армейците“ имат математически шансове да завършат дори втори, но тази позиция няма да има стойност за тях, след като със сигурност по служебен път ще пропуснат европейските мачове следващия сезон.

Това бе разкрито по-рано през съботния ден от Ивайло Манджуков - подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК.

Локо (Сф) също има възможност да се бори за място в тройката, но вероятно няма да успее да се възползва от правото си да представя България в квалификациите за Лига Европа.