Лудогорец обърна Литекс и смело крачи към четвъртата

снимка: ludogorets.com

Шампионът и лидер във временното класиране Лудогорец направи нова крачка към четвъртата си титла в българското първенство, след като тази вечер "орлите" обърнаха с 3:1 Литекс на своя "Лудогорец Арена" в Разград.

В мач с два червени картона "оранжевите" поведоха чреч Бьорн Йонсен, но с попадения на Жуниор Кишада, Козмин Моци и Даниел Абало Лудогорец стигна до пълен обрат.

Кишада и Румен Руменов пък бяха изгонени от игра след почивката.

Така Лудогорец събра актив от 55 точки и дръпна на девет пред втория ЦСКА, който обаче все още не е изиграл своя двубой с Локомотив София. Литекс пропусна да излезе на второ място и е четвърти с 44 пункта.

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев поставя Жуниор Кишада на върха на своята атака, а Върджил Мисиджан, Марселиньо и Вандерсон ще атакуват от втора позиция. Фабио Ешпиньо и капитанът Светослав Дяков започват в средата на терена, а Брайън Ангуло, Козмин Моци, Александър Барт и Жуниор Кайсара ще оперират в защита пред вратаря Владислав Стоянов.

Красимир Балъков стартира с Бьорн Йонсен на върха на атаката, а Кристиян Малинов, Данило Асприля и Милчо Ангелов са наредени зад скандинавеца. Никола Колев и Румен Руменов оформят двойка вътрешни полузащитници, а карето Страхил Попов - Рафаел Перес - Васил Божиков - Антон Недялков ще действа в отбрана пред стража Винисиус Баривиейра.

След четвърт час игра Лудогорец стигна до първата си възможност пред вратата на "оранжевите", след като Жуниор Кишада се завъртя и стреля, но над напречната греда.

Три минути по-късно Литекс излезе напред в резултата. Централният нападател на ловчанлии Бьорн Йонсен оползотвори асистенция на Румен Руменов и засече топката с плонж, матирайки Владо Стоянов - 0:1.

В 26' Върджил Мисиджан опита да възстанови равенството, но фалцовият удар на "лалето" премина встрани от сглобката на вратата. Минута по-късно Румен Руменов опита изстрел към противоположната врата, но също неуспешно.

След точно половин час игра Лудогорец тресна и гредата зад Винисиус. Жуниор Кишада бе сполетян от малшанс и изстрелът му срещна един от стълбовете зад неговия сънародник, а при добавката Светослав Дяков не успя да уцели опразнената врата с глава.

Седем минути преди почивката резултатът в Разград все пак бе изравнен. Марселиньо изведе по чудесен начин Кишада зад защитата на Литекс, а неговият сънародник с едно докосване елиминира стража на "оранжевите", възстановявайки равенството за 1:1.

Втората част на сблъска започна с възможност за "орлите", която не бе оползотворена. Още в 46' Жуниор Кишада навлезе в пеналтерията и намери Мисиджан, но няколко сантиметра разделиха холандското крило от попадение в мрежата на ловчанлии. В 55' холандецът стреля и от пряк свободен удар, но отново неточно.

В 56' "орлите" останаха с човек по-малко на терена. Авторът на изравнителния гол Жуниор Кишада влезе безумно в съперников футболист и заслужено бе изпратен под душовете с втори жълт картон.

Макар и с човек по-малко на терена, в 70' Лудогорец можеше да стигне и до пълен обрат в резултата. Светослав Дяков изведе Жуниор Кайсара очи в очи с вратаря, но Божиков се върна навременно и елиминира опасността, блокирайки изстрела на бразилеца с успешен шпагат.

Лудогорец продължи да бъде по-опасният тим на терена и с десет души, а в 75' домакините направиха и пълен обрат в резултата. При центриране от корнер Козмин Моци остана непокрит на близка греда, като румънецът с глава завъртя кълбото в мрежата зад Винисиус - 2:1.

Малко по-късно численото равенство на терена бе възстановено, а гостите от Литекс също останаха с човек по-малко на игралното поле. Румен Руменов дръпна Жуниор Кайсара за фланелката, което и доведе до изгонването на халфа.

В добавеното време на срещата резервата Дани Абало оформи и крайното 3:1 в срещата, завършвайки триходова комбинация с другите две смени на Георги Дерменджиев Абел Анисе и Роман Безяк.