Литекс пречупи Ботев (Пд) в дерби със спорно отменен гол (ВИДЕО)

снимка: БТА

Литекс продължи отличната си серия без поражение в А група и постигна ключова победа с 1:0 като гост на Ботев (Пловдив) в среща от втория кръг на плейофите от първата шестица. Единственото попадение в срещата реализира Страхил Попов в 64-ата минута, след като с глава засече центриране от фаул на Пауло Регула, а вратарят на домакините Адам Стаховяк увисна и не можа да предотврати гола.

В пет от последните шест двубоя в първенството под ръководството на Петър Пенчев Ботев не бе допускал гол, но днес се пропука заради неумелата намеса на полския си страж, който остави мрежата си празна и за Попов не бе трудно да се разпише.

Литекс излиза на трето място в класирането с актив от 43 точки и вече има само 2 по-малко от втория ЦСКА, който вчера бе разгромен с 0:4 в дербито с водача Лудогорец (51 пункта). Ботев остава на последното шесто място с 37 точки и след като загуби дуела с пряк съперник за топ 3, остава на седем пункта от местата, даващи право на участие в Лига Европа.

„Оранжевите“ все още нямат допуснат гол от подновяването на първенството (въпреки че бяха разбити с 0:5 от Лудогорец в 1/4-финал за Купата), като има три отбелязани попадения след продажбата на основния си голмайстор Уилмар Джордан.

В 11-ата минута Иван Цветков изведе Мариян Огнянов на стрелкова позиция, но първият българин с гол в Шампионска лига не можа да отправи качествен удар, защото Антон Недялков блокира топката и предотврати опасност пред вратата на Литекс.

В 22-ата минута пък Огнянов бе намерен около малкия пенал с отлично центриране от десния фланг на Лъчезар Балтанов, но изстрелът с глава бе неточен, въпреки че Винисиус Баривиейра закъсня с намесата си и увисна.

В края на полувремето Румен Руменов с далечен шут извън границата на наказателното поле провокира добра намеса от Адам Стаховяк. Така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство и почти никакви опасни положения, като все пак домакините бяха по-активни в атакуващ план.

В 59-ата минута от спорно положение за засада Божидар Васев откри резулата на празна вратата с втория си гол в А група през сезона. Томаш елиминира с двойно подаване с Огнянов защитата на гостите, подаде на Чунчуков, който насочи топката към Васев и последният я вкара в мрежата на „оранжевите“.

От телевизионните повторения не стана ясно дали Васев е бил в нарушение на правилата, но реферът Станислав Тодоров след кратко колебание отмени гола.

В 64-ата минута Литекс нанесе нов тежък удар по амбициите на съперника си и поведе с 0:1 след гол с глава на Страхил Попов. Той засече с глава топката след центриране на Регула от пряк свободен удар, при което Адам Стаховяк излезе неразчетено, бе изпреварен от Попов и защитникът вкара в опразнената врата.

Томаш Иршак с бомбен шут прати кълбото опасно близо до страничната греда, а в последните минути "канарите" обсадиха вратата на Литекс, но така и не стигнаха до изравнително попадение.

Съставите

На вратата за Ботев застана Адам Стаховяк, а пред него от ляво надясно са подредени в защита Филип Филипов, Пламен Николов, Даниел Златков и Йордан Христов. Единственият полеви играч от чужбина – Томаш Иршак – си партнира с Лъчезар Балтанов в средата на терена, а пред тях Мариян Огнянов бе със задачата да развива атаките на тима. Божидар Васев, Цветелин Чунчуков и Иван Цветков оформиха тризъбеца в нападение.

Винисиус Баривиейра бе вратар за Литекс, а пред него в защита оперираха Страхил Попов, Рафаел Перес, Васил Божиков и Иван Горанов. Антон Недялков и Кристиан Малинов бяха двамата опорни полузащитници, а пред тях бе поставен Пауло Регула. Бьорн Маарс бе подпомаган в атаката от двете крила Румен Руменов и Данило Асприя.