Челси ще играе на "Уембли" след 120 минути срещу Ливърпул

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Челси се класира за финала на Купата на Лигата след като победи много трудно Ливърпул с гол в продълженията на Бранислав Иванович. През първата част „червените” доминираха, но не успяха да разпечатат „синята” врата. През второто полувреме двата състава повече пазиха резултата, тъй като в този турнир не важи голът на чужд терен.

Все пак „сините” опазиха резултата след гола на Иванович и се класираха за финала на „Уембли”, като техният противник ще  бъде определен след утрешното преиграване на другия ½ финал между отборите на Шефилд Юнайтед и Тотнъм. 

За днешният реванш Жозе Моуриньо заложи на схема 4-2-3-1, като заложи на Тибо Куртоа, в защита започнаха Бранислав Иванович, Джон Тери, Курт Зума и Филипе Луис. Неманя Матич и Сеск Фабрегас играха в близост до защитата, Еден Азар, Оскар и Вилиан ще помагат на единствения нападател Диего Коста.

Колегата му Брендън Роджърс избра схема 3-4-2-1, Симон Миньоле започна на вратата, Мамаду Сако, Емре Джан и Мартин Шкъртел действаха в защита. Лукас Лейва, Джордън Хендерсън, Лазар Маркович и Алберто Морено действаха в средата на терена, а Стивън Джерард и Филипе Коутиньо помагаха на единствения нападател Рахийм Стърлинг.

 Мачът започна с доста, но не интересни положения пред двете врати. Първо Рахийм Стърлинг можеше да стреля, а след това и Диего Коста, но и двата опита претърпяха неуспех.

В 11-тата минута Диего Коста стъпи на глезена на Емре Джан, последва спречкване между германеца и мениджъра на "сините" Жозе Моуриньо, но нищо по-сериозно.

В 16-тата минута Рахийм Стърлинг бе изведен сам в половината на Челси след грешка на Курт Зума, но крилото не комбинира с капитана Стивън Джерард и топката му бе отнета на границата на наказателното поле.

В 22-рата минута Мартин Шкъртел спъна Коста в наказателното поле, но съдията Майк Оливър не видя нарушението и отсъди удар от вратата.

4 минути по-късно Джерард показа, че все още владее добрите пасове, с които е известен. Капитанът изведе Алберто Морено по прекрасен начин с пас с външен фалц, испанецът отправи изстрел, но Тибо Куртоа показа класа и изби в корнер.

15 минути преди почивката Филипе Коутиньо проби по страхотен начин през центъра на защитата на Челси, стреля, но стражът на домакините отново показа добър рефлекс и последва нов корнер за мърсисайдци.

В 37-та минута "сините" получиха право да изпълнят пряк свободен удар за нарушение на Лукас Лейва срещу Оскар, последния застана зад топката, но стреля на около метър от вратата на Симон Миньоле.

Първият жълт картон бе показан на Джордан Хендерсън 4 минути преди края на първата част за задържане на Еден Азар в центъра на терена.

На полувремето двата отбора оставиха резултата без голове, въпреки зрелището, което представиха.

Две минути след началото на втората част Сеск Фабрегас бе заменен принудително от Рамирес, след като претърпя сблъсък с капитана Джон Тери.

 

В 53-тата минута Лукас Лейва направи чист шпагат срещу Оскър, но шпагатът бе доста груб и бразилецът получи жълт картон, последва ново спречкване между "сини" и "червени", тъй като Коста отново си позволи да настъпи глезена на противников играч. Този път потърпевш бе Мартин Шкъртел, но Майк Оливър отново не видя провинението на нападателя.

3 минути по-късно и Брендън Роджърс трябваше да прави принудителна смяна, след като Мамаду Сако се контузи и бе заманен от Глен Джонсън.

Първото чисто голово положение се откри пред Азар в 60-тата минута, който премина през четирима играчи на Ливърпул, но ударът му бе неточен.

61-ва минута, първа голова ситуация пред Коста, който от границата на наказателното поле накара Миньоле да показва рефлекса си. Последва контраатака на "червените", при която Джерард стреля в ръцете на Куртоа.

В 70-тата минута на терена се появи нападателят на Ливърпул Марио Балотели, който замени недобре представящият се Лазар Маркович.

Джон Тери се превърна в първия играч на домакините маркиран в жълто, заради груб фаул срещу Стърлинг в 74-та минута.

4 минути по-късно последва трета поредна принудителна смяна. Филипе Луис получи контузия и бе заменен от Сезар Аспиликуета.

Минута преди края и Бранислав Иванович получи предупреждение за изгонване след ново нарушение срещу Стърлинг.

В добавеното от съдията 4-минутно продължение не се случи нищо интересно и футболистите ги очакват две продължения по 15 минути, тъй като правилата в Купата на Лигата гласят, че голът на чужд терен не се зачита.

В 4-тата минута от първото положение Челси получи шанс да центрира, от която Иванович се възползва по прекрасен начин, след като бе изпуснат от защитата в "червено" и препарира Миньоле за 1:0.

6 минути по-късно Хендерсън можеше да изравни, след като стреля с глава, но топката мина встрани от вратата.

В 11-тата минута от първото полувреме отново Коста бе замесен в поредното спречкване между футболистите на двата отбора като този път извърши нарушение срещу Джерард. Последва спречкване между двамата и те бяха маркирани в жълто, след като реферът Оливър успокои страстите.

Двата отбора се оттеглиха за няколко минути почивка след първите 15 от продълженията при резултат 1:0.

През второто продължение на терена се пояи Рики Ламбърт, който зае мястото на Морено.

Поредният жълт картон бе за Оскар, който спря с ръка Емре Джан на границата на наказателното поле в 18-тата минута от продължението.

Именно Джан получи следващия жълт картон след нарушение срещу Азар 7 минути преди края на второто продължение. Последва нов такъв за Шкъртел три минути по-късно за ново нарушение срещу белгиеца.

В 28-та минута от продължението на терена се появи легендата на Челси Дидие Дрогба, който замени Вилиан.

Мърсисайдци не успяха да предложат нищо повече до края на мача, като си личеше умората в играчите на Брендън Роджърс, а Жозе Моуриньо постигна четвъртата си победа срещу своя колега в пет мача помежду им.