Бенитес – треньор провал ли си взе Реал Мадрид?

галерия:

снимка: БТА/AP

Рафаел Бенитес не можа да класира Наполи дори за плейофите на Шампионска лига през този сезон и напуска „партенопеите“, оставяйки ги на пето място в крайното класиране на Серия А 2014/15.

Испанецът пое отбора преди две години, когато Валтер Мацари му завеща подгласник в таблицата на Калчото, а общо за трансфери Бенитес похарчи повече от 100 милиона евро – най-известните му покупки са Хосе Мария Кайехон и Гонсало Игуаин от Реал Мадрид.

Въпреки внушителната селекция, особено за стандартите на Серия А, Бенитес не можа да превърне Наполи в европейска сила, защото в началото на този сезон отпадна от плейофите на Шампионска лига от Атлетик (Билбао), а след това и от Днипро на полуфинал в Лига Европа.

В Серия А отстъплението е очевидно, особено тази кампания, в която тимът допусна цели 54 гола – най-много от всички отбори в горната половина на таблицата. Атаката на Наполи със 70 отбелязани попадения отстъпва само на Лацио (71) и Ювентус (72), но е видно, че защитата бе големият проблем за 'партенопеите'.

Бенитес вече започва сериозните преговори с Реал Мадрид, но предвид опита му и резултатите му в Италия, изглежда съмнително, че той е правилният избор за заместник на Карло Анчелоти – испанецът се провали и начело на Интер, когато тимът бе шампион на страната и Европа, а сега не остави добри впечатления и като наставник на Наполи.