Серия А – най-резултатно от топ 5 първенствата на Европа

снимка: БТА/AP

Серия А е най-резултатното от топ 5 първенствата на Европа, стана ясно от справка след приключване на шампионатите в Италия, Испания, Германия, Франция и Англия.

Италианското първенство приключи в неделя вечер с изиграването на осем срещи от 38-ия кръг, най-важната от които бе между Наполи и Лацио на стадион „Сан Паоло“. Дербито за третото място приключи изиключително вълнуващо с победа 4:2 за римските „орли“, които заслужиха участие в плейофите на Шампионска лига (повече подробности НА ТОЗИ ЛИНК).

Освен в този двубой, в последния кръг на Калчото като цяло паднаха голям брой попадения – 47 в десетте срещи. Верона и Ювентус откриха кръга с равенство 2:2 в събота, а вечерта Милан спечели с 3:1 срещу Аталанта.

Каляри надви Удинезе с 4:3 в първия мач неделя, а със същия резултат Интер пребори Емполи (подробности НА ТОЗИ ЛИНК). Палермо в последната минута открадна победата с 2:1 като гост на Рома, а Фиорентина срази Киево с 3:0.

Сампдория и Парма направиха вълнуващо реми 2:2, а Сасуоло и Дженоа приключиха при резултат 3:1, който бе фиксиран още на полувремето. Торино пък изпрати сезона с разгром 5:0 над изпадналия Чезена.

С изключително резултатния 38-ми кръг общият брой голове в Серия А през сезона набъбна на 1024 – 15 повече от вкараните в Примера дивисион, която е на второ място по този показател. В английската Висша лига отбелязаните попадения са 983, във Франция са 947, а в Германия – 843.

В Германия обаче участват 18 отбора, а не 20, както е в останалите елитни лиги, затова и мачовете са по-малко. Бундеслигата е на първо място по вкарани голове средно на мача – 2.75, докато Серия А е с 2.64, Примера дивисион – 2.61, Висшата лига – 2.56 и Лига 1 – 2.47 гола.