Пропуски провалиха Интер и го лишиха от Европа

снимка: БТА/AP

Интер няма да участва в европейските клубни турнири от следващия сезон, след като в типичен стил направи куп пропуски и дори допусна драматично поражение с 2:3 като гост на директен съперник за шестото място – Дженоа.

На стадион „Луиджи Ферарис“ „нерадзурите“ (с резервните бели екипи) на два пъти повеждаха в резултата през първото полувреме, а след почивката изпуснаха пет отлични положения за трето попадение (две греди), като в крайна сметка отстъпиха.

Така с 52 пункта Интер остава осми и вече е на цели седем точки от Дженоа, който започна 37-ия кръг на шесто място, но сега временно се изкачва на пета позиция с пункт повече от Фиорентина - „Ла Виола“ още не са изиграли срещата си от кръга.

След подване на Ернанес в 19-ата минута Мауро Икарди откри резултата в полза на гостите с добър изстрел от наказателното поле, но само пет минути по-късно Паволети възстанови равенството за радост на пълните трибуни на „Ферарис“.

Икарди демонстрира отново взаимодействие с партньора си в атаката Родриго Паласио и му асистира в 30-ата минута за 1:2, но четири преди края на първото полувреме Лестиен отново бе изпуснат от защитата на гостите и отбеляза за 2:2.

Второто полувреме започна по-силно за домакините, които обсадиха съперника и отправиха няколко опасни удара към Самир Ханданович, но без да тестват уменията му. В същото време Интер изравни играта и създаде отлични възможности за трето попадение.

В 71-ата минута първо Ернанес след хубва пробив по лявото крило в наказателното поле отправи удар по земята, но гредата спаси Матия Перин. Топката обаче остана в игра и бе овладяна от Марсело Брозович, който от точката за дузпа пробва технично да се разпише, но отново страничният стълб му попречи.

Малко по-късно Ернанес с нов рейд и шут, този път в далечния ъгъл, провокира великолепна намеса от страна на Перин. В 80-ата минута пък резервата Джердан Шакири центрира отлично отдясно, но Икарди с глава фронтално срещу вратата от около пет метра не можа да намери очертанията.

В 89-ата минута след центриране от фаул в близост до пеналтерията на Еденилсон словашкият национал Юрай Куцка остана непокрит в полето и с глава забоде топката неспасяемо в мрежата на „нерадзурите“ за 3:2.

В 4-ата минута на добавеното време Мауро Икарди бе изведен сам срещу вратаря, но се строполи на тревата след съприкосновение с бившия защитник на Интер Николас Бурдисо – сигнал за дузпа обаче не последва.

Дженоа и Интер спазиха тенденцията през този сезон да отбелязват (и да получават) по много голове в срещите си. Специално за „грифоните“ настоящата кампания е третата по резултатност в клубната история с отбелязани общо 61 попадения – само две по-малко от сезон 1929/30 и седем по-малко от клубния рекорд през 1947/48.

Дженоа не е изненадващ участник в Лига Европа за следващата кампания, макар след силното начало на сезона в отбора да настъпи криза откъм резултати. Все пак, възходящата форма на момчетата на Джан Пиеро Гасперини се завърна и те постигнаха седми успех в последните си девет мача, като в този период са спечелили общо 21 от възможни 27 точки.

Единствената позитивна новина за Интер от настоящия сезон е головата сметка на Мауро Икарди, който с 20 попадения се изравни на върха при голмайсторите в шампионата заедно с Карлос Тевес от Ювентус. Икарди е най-резултатният играч на „нерадзурите“ от 2012 година, когато сънардоникът му Диего Милито приключи сезона с 24 гола.