Титлата е факт! Ювентус е шампион за 31-и път! (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Торинският гранд Ювентус спечели своята 31-а титла на Италия (33-а според самия клуб и неговите тифози), след като днес “бианконерите” спечелиха с 1:0 визитата си на Сампдория в Генуа.

"Шампионският" гол за Юве бе дело на чилийския национал Артуро Видал, за когото това бе първо попадение в Калчото от месец януари насам. Така “старата госпожа” триумфира с четвърто поредно Скудето и първо под ръководството на Масимилиано Алегри, за когото това е втора титла след триумфа с Милан преди няколко години.

По официални документи титлата е под №31 за Юве, но според торинския клуб и неговите тифози, трофеят е 33-и в историята, имайки предвид двете отнети титли заради скандала “Калчополи” през 2006 година.

Предишните три трофея на Ювентус бяха завоювани под ръководството на националния селекционер Антонио Конте, а през този сезон Макс Алегри продължи серията с четвърто поредно Скудето. 

Така Ювентус оставя зад себе си преследвачите и отново е хегемон на Италия, като торинци ще могат да насочат вниманието си към предстоящите 1/2-финални двубои с Реал Мадрид от Шампионската лига. “Бианконерите” се стремят към своя първи финал в надпреварата от 12 години насам.

Ювентус печели Скудетото още в 34-ия кръг на Серия А, като отборът на Алегри е недостижим пред двата преследвача от Рим Лацио и Рома. Торинци имат едва три записани поражения през кампанията - от Дженоа, Торино и Парма, докато победите са 24, а равенствата - 7. Точките пък са вече 79. 

Броени дни преди срещата с Реал Мадрид на “Ювентус Стейдиъм”, Масимилиано Алегри остави Джорджо Киелини, Андреа Пирло и Алваро Мората на резервната скамейка. Карлос Тевес и Фернандо Йоренте стартираха в атака, докато Роберто Перейра трябваше да атакува от втора позиция. Клаудио Маркизио, Артуро Видал и Стефано Стураро започнаха в средата на терена за “старата госпожа”.

Синиша Михайлович разчиташе на Луис Муриел и Самуел Ето’о в атака, като двамата се ползваха с активната подкрепа на Роберто Сориано. Педро Обианг, Анжело Паломбо и Лука Рицо започнаха в средата на терена.

Първите 20 минути в Генуа преминаха без чисти шансове пред двамата вратари, но това се промени в 27’, когато Артуро Видал бе близо до попадение. Чилиецът обаче не успя да преодолее стража на Сампдория Емилиано Вивиано.

Пет минути по-късно обаче Видал стигна до попадение. Чилийският национал вкара първия си гол в Калчото от месец януари насам, възползвайки се от центриране на Стефан Лихтщайнер и бележейки в мрежата на домакините.

Тринадесет минути след почивката шампионите бяха много близо и до втори гол, но Емилиано Вивиано се намеси блестящо. Карлос Тевес наглед бе преодолял стража на Самп, който обаче осъществи страхотно спасяване и остави своя тим в мача.

До края на двубоя Сампдория така и не успя да измъкне поне точка от срещата, докато Ювентус се задоволи с крехкия си аванс от едно попадение, оказал се и напълно достатъчен за спечелване на Скудетото.