След почти 2 години Ювентус загуби у дома си (ВИДЕО)

снимка: juventus.com

Фиорентина затвърди за пореден път впечатлението, че е един от най-добрите италиански отбори в момента и постигна исторически успех с 2:1 като гост на Ювентус в първи полуфинален мач от турнира за Купата на Италия.

След 37 победи (25 поредни) и четири равенства пред собствена публика на „Ювентус Стейдиъм“ трикратният шампион на Италия най-накрая бе надигран и победен в Торино, макар и в двубой за националната купа. За последно на шести януари Интер имаше шанс да превземе прочутата крепост на Ювентус, но се задоволи само с равенство 1:1, преди тази вечер Фиорентина да запише поредния си изключителен резултат през този сезон под ръководството на Винченцо Монтела.

Самият отбор на „Ла Виола“ се намира във внушителна форма със само две поражения от 21 мача във всички турнири насам, без загуба от първи януари (странно 0:1 като гост на Парма) и вече девет успеха и четири ремита през 2015-та година.

След като удари Рома с 2:0 на „Олимпико“ в предишния кръг за Купата на Италия, елиминира Тотнъм с общ резултат 3:1 в Лига Европа и превзе „Джузепе Меаца“ с 1:0 над Интер преди четири дни, отборът на Монтела стана първият от първи януари 2013-та година насам, който да постигне успех на „Ювентус Стейдиъм“ (пред над две години Сампдория спечели с 2:1).

Привлеченият под наем от Челси Мохамед Салах продължи възходящата линия на спортната си форма и смълча трибуните в Торино още в 11-ата минута, за да даде ключов аванс на „виолетовите“.

Той категорично надви Симоне Падоин с около 50-метров спринт, нахлу в наказателното поле и с безпощаден шут прати топката в обратния ъгъл на вратаря Марко Сторари за 0:1.

Въпреки че треньорът на Ювентус Максимилиано Алегри не заложи на предпочитаното си дуо Алваро Мората – Карлос Тевес и не можеше да разчита на контузения Андреа Пирло, опцията с трима в авангарда (Кингсли Коман, Фернандо Йоренте и Симоне Пепе) донесе позитиви в 24-ата минута. Бившият италиански национал Пепе центрира отдясно по най-добрия начин и Йоренте надскочи бранителите във виолетово, за да засече с глава топката покрай вратаря Нето – 1:1.

В 56-ата минута обаче ужасяваща и нетипична грешка при изнасянето на топката на Клаудио Маркизио подари топката в близост до наказателното поле на най-неподходящия човек – Салах, който бързо напредна за втори път прониза мрежата на домакините за 1:2.

След като през миналия уикенд донесе победата над Интер на „Меацаа“, египетският национал вече има шест попадения в седемте си двубоя с екипа на „Ла Виола“ - за сравнение, Хуан Куадрадо, който премина в Челси през януари, отбеляза първия си гол за Фиорентина в 12-ия си двубой.

Включването на Тевес, Мората и Роберто Перейра освежи действията в атака на Ювентус, но вратата на „Ла Виола“ не бе превзета за втори път в срещата. Така едва за четвърти път в 94-те мача на „Ювентус Стейдиъм“ и за първи път от поражението от Байерн (Мюнхен) през април 2013-та в Шампионска лига гостуващ отбор успява да надвие „Старата госпожа“.

Реваншът във Флоренция е на седми април, победителят ще играе с някой измежду Лацио и Наполи, които късно снощи завършиха 1:1 на „Олимпико“.