Пропуски провалиха Интер, Салах превзе "Меаца" (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Интер сериозно компрометира шансовете си да участва в европейските клубни турнири следващия сезон, след като допусна домакинско поражение с 0:1 от Фиорентина на стадион „Джузепе Меаца“ в среща от 25-ия кръг на Серия А.

Единственото попадение в иначе изпълнения с голови положения дерби мач реализира резервата Мохамед Салах в 55-ата минута. Египтянинът се възползва от подарък на вратаря Самир Ханданович и реализира първия си гол в Калчото.

Пропуските на Мауро Икарди и Родриго Паласио и неуспешните опити на Фреди Гуарин от далечна дистанция (колумбиецът нацели гредата преди почивката) обрекоха Интер на първа загуба от месец насам.

„Нерадзурите“ бяха спечелили четири от последните си шест мача и нямаха поражение в този период, но не можаха да се възползват от шансовете си и отстъпиха. Те остават на осма позиция с 35 точки, докато Фиорентина е на възловото пето място с актив от 42.

Отборът на Винченцо Монтела загуби само гостуването на Парма с 0:1 в първия официален мач за 2015-та година и оттогава е записал осем победи и четири ремита във всички турнири.

Роберто Манчини започна с Мауро Икарди и Лукас Подолски в атака, докато Матео Ковачич започна в близост до двамата нападатели. Марсело Брозович, Гари Медел и Фреди Гуарин стартираха в средата на терена за “нерадзурите”, а Давиде Сантон, Жуан, Неманя Видич и Уго Кампаняро бяха наредени в отбрана пред вратаря Самир Ханданович.

Фиорентина разчиташе на Иличич, Бабакар и Диаманти в офанзивен план, докато триото Куртич - Бадел - Акуилани получиха доверието на Енцо Монтела в средната линия. Томович, Родригес, Савич и Паскуал стартираха в отбрана пред вратаря Нето.

Интер опитваше да играе повече с топката в началните минути на срещата, но първите два шанса бяха в полза на гостите. Първо Самир Ханданович трябваше да се намесва след добро изпълнение на статично положение от страна на Диаманти, а в 17-ата минута Бабакар не успя да засече по най-добрия начин хубаво подаване на Паскуал.

Три минути по-късно Фреди Гуарин зарадва трибуните с отличен пробив отдясно и остро подаване, но топката бе избита от бранител на “Ла Виола”. Именно колумбийският национал (играещ с капитанската лента в отсъствието на Андреа Ранокия) стигна най-близо до откриване на резултата за Интер преди почивката, но с бомбен изстрел от около 20 метра нацели гредата – от почти идентична позиция по-рано тази седмица срещу Селтик Гуарин вкара великолепното попадение за победата с 1:0.

Като цяло обаче по-добрите положения бяха в актива на гостите, но Куртич изпусна изгоден шанс да разочарова трибуните на „Джузепе Меаца“. След почивката в игра за тима на Винченцо Монтела се появи привлеченият под наем от Челси Мохамед Салах, който продължи силните си игри с екипа на новия си отбор.

Египтянинът откри резултата в 55-ата минута след груба грешка на Самир Ханданович, който не можа да укроти топката при центриране отляво на Хоакин и я прати право на пътя на Салах, за когото не бе трудно да се разпише пред почти празната врата – 0:1.

Пренебрегваният от Жозе Моуриньо офанзивен халф вкара и при победата с 2:0 над Тотнъм в Лига Европа по-рано тази седмица, като вече има три в головата си сметка в Серия А.

Интер моментално се настани в противниковата половина, но трудно стигаше до изгодни положения за гол. Гуарин не затрудни особено Нето с шут от дистанция, докато „нерадзурите“ изсипваха топката с почти всяка атака, без да причиняват особени проблеми на защитата на Фиорентина.

Най-близо до изравнителен гол стигна Мауро Икарди в 71-ата минута, когато домакините организираха отлична многоходова комбинация с пасове по земя. Гуарин намери Марсело Брозович в наказателното поле, а новата покупка на Интер предостави кълбото на Икарди, но топ реализаторът го прати на сантиметри от сглобката от 12 метра.

Малко по-късно Нето трябваше да се намесва решително след опасен изстрел с глава на Видич, който засече центриране от фаул на влезлия като резерва Джердан Шакири, но не можа да изравни. В 78-ата минута швейцарецът отново центрира за Видич, но бранителят този път не намери очертанията.

Друга резерва – Родриго Паласио – направи още по-сериозен пропуск в 83-ата минута, след като с хубав финт нахлу в наказателното поле, но реши да стреля и го направи анемично, вместо да подаде на напълно свободния Икарди.

Фиорентина доигра мача с деветима души, след като в последните десетина минути се контузиха Ненад Томович и Стефан Савич, а Монтела бе извършил трите си смени. Въпреки това гостите удържаха финалния натиск и устискаха победата. В 92-ата минута Паласио с добър удар с глава предизвика фантастична намеса на Нето.