Интер и Лацио със зрелищен хикс за финал на годината (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Интер и Лацио сложиха подобаващ край на футбола с марка „Серия А“ за 2014-та година, след като завършиха наравно 2:2 в зрелищно дерби от 16-ия кръг, което предложи великолепни голове, обрати и интрига за почти пълните трибуни на „Джузепе Меаца“.

През първото полувреме Лацио с две скоростни контраатаки използва по най-добрия начин основното си оръжие и натрупа солиден аванс. Още във втората минута 'орлите' поведоха в резултата, след като Стефан Раду центрира отляво в наказателното поле и по великолепен начин Фелипе Андерсон овладя топката от въздуха.

С това движение бившият съотборник на Неймар в Сантос елиминира съпротивата на Андреа Ранокиа и излезе на стрелкова позиция, като стреля безпощадно по диагонала, а шпагатът на Жуан Жезус се оказа твърде закъснял – 0:1.

В 37-ата нова неубедителна намеса на Ранокиа, който този път не можа да играе с топката с глава и допусна тя да мине зад гърба му, където Андерсон я овладя и подхвана мощен пробив. Бразилецът напредна по фланга и въпреки че можеше да комбинира с непокритите Мирослав Клозе и Стефано Маури, реши сам да завърши акцията.

Той се промуши между трима неориентирани бранители на „нерадзурите“, запази равновесие и успя с остър изстрел в обратния ъгъл да промуши кълбото между краката на Жезус и да го оплете в мрежата за 0:2.

Матео Ковачич с изпълнение от най-висока класа в 66-ата минута върна интригата на „Джузепе Меаца“, след като по феноменален начин от воле на дъгата на наказателното поле матира Федерико Маркети – 1:2. Топката бе изчистена след изпълнение на корнер и попадна в обсега на 20-годишния хърватин, който с шута си моментално се превърна в претендент за автор на „гола на сезона“.

В 80-ата минута Интер ознаменува превъзходството си през второто полувреме с изравнителен гол, най-накрая възползвайки се от статично положение. Влезлият като резерва 17-годишен нападател Федерико Бонацоли центрира отлично от пряк свободен удар в пеналтерията, Данило д'Амброзио с глава насочи топката на пътя на връхлитащия Родриго Паласио, който от пет метра разстреля Маркети и най-накрая откри головата си сметка за сезона – 2:2.

Лацио стана поредният отбор, който пропиля шанса си да приключи 2014-та година еднолично на трета позиция в класирането. „Орлите“ увеличиха актива си на 27 точки и се изравниха с Наполи и Сампдория, като имат предимство в директните показатели. По-рано днес тимът от Генуа завърши разочароващо наравно 2:2 като домакин на Удинезе, а преди четири дни възпитаниците на Рафаел Бенитес победиха Парма с 2:0. Дженоа пък отстъпи с 1:2 като гост на Торино и е с 26 пункта.

Интер изпраща незадоволителна 2014-та и ужасяващ настоящ сезон, в който се намира на 11-то място в класирането с едва 21 точки – все пак, само с шест по-малко от бленуваната трета позиция, макар към момента плейофи в Шампионска лига да изглеждат Утопия за „нерадзурите“.

4128761

Едва за втори път през последните 16 години Лацио можеше да печели на „Джузепе Меаца“, но в този период остава само с успеха 3:1 през 2013-та година. В Серия А Интер продължава да има 41 победи, 24 равенства и все още само 8 загуби като домакин на „орлите“.

Лацио проведе двубоя по очакван начин, като разчиташе изцяло на контраатаки и същевременно даваше на съперника възможността да разиграва колкото пожелае в средата на терена. „Орлите“ използваха на моменти повече от шестима души пред наказателното поле и не оставяха шанс на Интер да намира пролуки в отбрана. В същото време ариегарда на Лацио бе улеснен, особено преди почивката, от бавните и предвидими пасове по ширина на „нерадзурите“.

4128763

Роберто Манчини смени схемата 4-3-2-1, с която Интер спечели срещу Киево, с класическо 4-4-2, което обаче не подейства срещу добре прибрания в собствената си половина Лацио. Основната идея в тактиката на домакините бе играта по крилата, но вдясно почти нямаше акции, а отляво Додо и Юто Нагатомо по-скоро си пречеха, отколкото да се подкрепят.

Единствените удари към вратата на Федерико Маркети идваха от далечно разстояние, като Фреди Гуарин бе близо до изравнителен гол през първото полувреме, но след почивката започваше по-скоро да изнервя публиката и съотборниците си с опитите да шутира отдалеч.

4128764

След почивката Интер продължи да има инициативата и стигна до едно попадение с подобен изстрел от около 20 метра, но реално липсата на чисти голови положения продължи да спъва опитите на домакините да избегнат поражението.

В 80-ата минута обаче след центриране на Бонацоли от статично положение Д'Амброзио асистира на Паласио за изравнителното попадение за 2:2 и най-накрая донесе радост на феновете на „Меаца“. Интер не впечатли особено и през второто полувреме, но демонстрира достатъчно дух и непоколебимост, за да стигне поне до равенството.