Тандемът Игуаин - Кайехон спря полета на Рома към върха

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Наполи се изкачи поне временно до третата позиция в италианската Серия А, след като този следобед "адзурите" подчиниха с 2:0 гостуващия Рома в среща от 10-ия кръг на шампионата.

Гонсало Игуаин и Хосе Кайехон бяха точни за неаполитанците, които с днешния си успех събраха актив от 18 точки и се изкачиха в Топ 3 на Калчото. Все още обаче предстои да бъдат изиграни и останалите срещи от кръга.

Рома пък допусна второ поражение в Серия А от началото на сезона, като "джалоросите" остават на втора позиция с актив от 22 точки. Толкова има и шампионът Ювентус, който остава лидер с по-добри преки показатели, а и мач по-малко от столичния тим.

Наполи изигра отлично първо полувреме на "Сан Паоло", като "адзурите" спокойно можеха да се оттеглят на почивка с няколко гола преднина. Гонсало Игуаин изведе домакините напред с атрактивен ножичен удар в самото начало, докато Хосе Кайехон съвсем отказа "вълците" с късен гол в края на двубоя.

В началото на втората част Рома имаше силни минути пред вратата на Рафаел, но Алесандро Флоренци на два пъти пропусна да възстанови равенството.

Рафаел Бенитес гласува доверие на Гонсало Игуаин на върха на своята атака, докато Лоренцо Инсиние и Хосе Кайехон стартираха на двата фланга в офанзивен план. Капитанът Марек Хашик отново бе поставен пред двамата вътрешни халфове Жоржиньо и Давид Лопес. Гулам, Кулибали, Албиол и Маджо започнаха в защита пред вратаря Рафаел.

Даниеле Де Роси и Хуан Итурбе бяха оставени на резервната скамейка от наставника на гостите Руди Гарсия, който заложи на Франческо Тоти, Алесандро Флоренци и Жервиньо в предни позиции. Миралем Пянич, Сейду Кейта и Раджа Наинголан бяха наредени в средната линия, а Торосидис, Манолас, Янга-Мбива и Холебас започнаха в защита пред Морган Де Санктис.

4122131

Домакините стартираха двубоя агресивно, като още в началните минути Наполи атакува стремително вратата на „вълците“. Лоренцо Инсиние дори успя да вкара топката в мрежата на „вълците“, но попадението бе правилно отменено поради засада.

4122130

Минута по-късно обаче резултатът на „Сан Паоло“ вече бе открит, а чудесно попадение в мрежата на гостите реализира Гонсало Игуаин. Силен удар на Инсиние рикошира в тялото на бранител и попадна право в обсега на аржентинския таран, който с атрактивен ножичен удар не остави шансове на Де Санктис – 1:0.

Въпреки реализираното попадение, домакините не намалиха устрема си в предни позиции, докато Рома почти не успяваше да излезе от собствената си половина. В 10' отново Лоренцо Инсиние бе в центъра на събитията, но Де Санктис съумя да парира изстрела му. Малко след това и шансът помогна на „джалоросите“. Кълбото стигна до Хосе Мария Кайехон, а мощният удар на испанеца разтресе напречната греда на вратата.

Постепенно Рома започна да стъпва на краката си, като играчите на Руди Гарсия най-сетне успяха да установят по-солидно присъствие в половината на домакините. Миралем Пянич претендираше за нарушение в наказателното поле на Наполи, но сигнал за дузпа не последва. В 16' Торосидис опита късмета си от дистанция, но Рафаел улови сигурно. В 22' Франческо Тоти изпълни статично положение пред вратата на „адзурите“, но талисманът на гостите бе твърде неточен в изпълнението си.

4122129

В 27' събитията отново се пренесоха пред вратата на Рома, а Наполи отговори на събуждането на „вълците“. Гонсало Игуаин се размина на сантиметри с центриране на Кристиан Маджо, докато Лоренцо Инсиние отново не успя да намери целта, стреляйки в последствие.

Четири минути преди края неаполитанците пропуснаха златен шанс да удвоят преднината си в резултата. Домакините разиграха отлична контра в половината на Рома, която завърши с прострелно центриране на капитана Марек Хамшик. Хосе Кайехон протегна крак и съумя да играе с топката, но не намирайки очертанията на вратата.

Малко по-късно защитата на Рома отново се пропука на два пъти, а Наполи като по чудо не стигна до втори гол. Първо Де Санктис успя да изпревари Гонсало Игуаин, който все пак успя да чукне топката към Марек Хамшик. Словашкият национал обаче нацели напречната греда на вратата, а малко след това Де Санктис не се намеси добре при изстрел на Кайехон. Опитният страж изпусна топката в опит да я улови, а Игуаин бе изпреварен от бранител преди да съумее да я прати в мрежата.

4122128

Втората част също започна на високи обороти, а в 53' Алесандро Флоренци направи фрапантен пропуск пред вратата на неаполитанците. Франческо Тоти пусна добър пас към Миралем Пянич отдясно на атаката, а босненецът пренасочи кълбото към Флоренци. Нападателят на гостите стреля от отлична позиция, но ударът му излезе извън рамката.

В 59' отново Алесандро Флоренци се оказа грешник за гостите от столицата. 23-годишният нападател бе изведен зад защитата и остана очи в очи с Рафаел, но силният му изстрел с десния крак бе париран от бразилския страж.

Рома продължи да затяга обръча пред вратата на Наполи, което обаче оставяше и сериозни пространства в половината на отбора гост. В 64' домакините осъществиха феноменална контраатака, след като Кулибали преодоля състезател на „вълците“ и с голяма крачка се устреми към вратата на столичани. Бранителят пусна добра топка към Хосе Кайехон, но опитът за техничен удар на испанеца бе изчистен от самата голлиния. Лоренцо Инсиние от своя страна опита да осъществи добавка, но крилото не успя да намери топката по най-добрия начин.

4122127

И докато Рома продължаваше с опитите да стигне до изравнителен гол, неаполитанците решиха всичко с второ попадение във вратата на Де Санктис. Пет минути преди края Хосе Кайехон удвои аванса на Наполи и доближи тима си до трите точки, засичайки от чиста позиция прецизно центриране на Гонсало Игуаин за крайното 2:0 в дербито.