Ювентус отново превзе "Сан Сиро" в завръщането на Алегри

галерия:

снимка: БТА/AP

Масимилиано Алегри се завърна на "Сан Сиро" и се изправи срещу бившия си тим Милан, а неговият Ювентус спечели голямото дерби на Италия с 1:0 в мач от третия кръг на Серия А.

Единственият гол в сблъсъка отбеляза Карлос Тевес двадесет минути преди края, като по този начин "бианконерите" остават с пълен актив под ръководството на Алегри - три победи от три изиграни мача през кампанията.

Така Юве събра 9 точки и е едноличен лидер в класирането, но с уговорката, че отборът на Рома все още не е изиграл своята среща от кръга. Утре вечер "вълците" приемат Каляри, като евентуален успех на столичани ще ги изравни с Ювентус във върха на класирането.

Филипо Индзаги пък записа първа загуба като наставник на Милан. Младият специалист тръгна с две победи над Лацио и Парма, но днес "росонерите" отстъпиха на шампионите, които създадоха и повече шансове за отбелязване на гол. На Милан не помогна и дебютантът Фернандо Торес, който се появи в игра след почивката, записвайки първи минути с червено-черната фланелка.

Малко преди края Индзаги включи в игра и Джампаоло Пацини, но дори и с толкова офанзивни футболисти на терена, домакините не успяха да застрашат по-сериозно вратата на Джанлуиджи Буфон.

Филипо Индзаги остави възстановения от контузия Фернандо Торес на резервната скамейка, като Стефан Ел Шаарави, Жереми Менес и Кейсуке Хонда започна в атака за домакините. Съли Мунтари, Найджъл Де Йонг и Андреа Поли стартираха в средната линия на „росонерите“, а Матиа Де Шилио, Кристиян Сапата, Адил Рами и Инасио Абате стартираха пред капитана Кристиан Абиати, който тази вечер трябваше да замести контузения Диего Лопес.

4114603

Масимилиано Алегри се спря на Фернандо Йоренте и Карлос Тевес като двойка нападатели, като специалистът все още не можеше да разчита на контузения Андреа Пирло. В негово отсъствие Клаудио Маркизио, Роберто Перейра и Пол Погба стартираха в средата на терена, а Лихтщайнер и Асамоа оперираха по двата фланга във формацията 3-5-2. Касерес, Бонучи и Киелини заеха места пред капитана Джанлуиджи Буфон в защита. Чилийският национал Артуро Видал пък се появи в игра след почивката, след като съвсем наскоро той успя да се възстанови от травма в бедрото.

Още в 7' шампионите можеха да открият, но Роберто Перейра сбърка при завършващия удар. Халфът на Юве получи подаване от Тевес на удобна позиция, но вместо да отбележи в мрежата на Милан, аржентинецът изпрати топката извън очертанията на вратата.

Двадесет минути по-късно Милан също създаде първа сериозна опасност пред вратата на Джиджи Буфон, показвайки зъбите си в предни позиции. Кейсуке Хонда засече с глава центриране на Мунтари, но Буфон бе на мястото си и успя да улови. Минути след това събитията отново се пренесоха пред Кристиан Абиати. Фернандо Йоренте успя да елиминира Съли Мунтари в пеналтерията на Милан, но Абиати излезе навременно и блокира испанския таран.

4114604

В тези минути Ювентус значително увеличи оборотите, като „бианконерите“ бяха много близо до откриване на резултата. В 34' Абиати майсторски парира удар на Перейра, а минута по-късно Джорджо Киелини не успя да оползотвори центриране на Маркизио.

В 38' и късметът покри Милан, след като гостите удариха греда. Клаудио Маркизио вече виждаше топката в мрежата зад Кристиан Абиати, но малко шанс не достигна на халфа за да открие резултата.

И през втората част двата тима продължиха да предлагат интригуващ футбол, макар и головете на „Сан Сиро“ все още да липсваха.

4114606

След точно час игра Ювентус отново бе по-близо до първо попадение, като и този път Клаудио Маркизио бе човекът, който притесняваше отбраната на Милан. Маркиза засече центриране на Роберто Перейра, но този път кълбото излезе в аут. В 67' пък Филипо Индзаги извърши първа промяна в своя състав, а Стефан Ел Шаарави отстъпи мястото си на Джакомо Бонавентура.

4114612

В 71' обаче „Сан Сиро“ заглъхна, защото шампионите най-сетне успяха да открият резултата. Хитро подаване на Пол Погба изведе Карлос Тевес очи в очи с Кристиан Абиати, като аржентинецът хладнокръвно отигра ситуацията, чуквайки топката зад гърба на ветерана – 0:1.

4114607

Пет минути по-късно Филипо Индзаги реагира на ситуацията, осъзнавайки, че вече няма и какво да губи. Младият специалист погледна към дебютанта Фернандо Торес, който замени Андреа Поли и записа първите си минути като футболист на Милан. Промяна извърши и Макс Алегри, който гласува доверие на възстановения Артуро Видал за сметка на Роберто Перейра.

Седем минути преди края Пипо Индзаги тръгна "ва банк" и вкара другия си централен нападател на пейката - Джампаоло Пацини, с което формацията на Милан доби още по-атакуващ вид. Три минути преди края "Сан Сиро" изригна при падане на Жереми Менес в наказателното поле на Юве, но сигнал за дузпа на Никола Рицоли така и не последва. До края на двубоя Милан нямаше идея как да застраши вратата на Буфон, а няколкото изсипани топки в наказателното поле не представляваха проблем за гостите.