Милан на Пипо лети след луд, луд мач на "Тардини"

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборите на Парма и Милан сътвориха сблъсък, достоен за званието "мач на сезона" в италианската Серия А, след като тази вечер "росонерите" спечелиха с 4:5 деветголов трилър на "Стадио Енио Тардини".

Освен общо деветте гола в двете врати, зрителите видяха и два червени картона - по един за двата тима, а по този начин "росонерите" записаха и втора поредна победа от два изиграни мача под ръководството на новия си наставник Филипо Индзаги. Парма пък записа втора загуба и остава без спечелена точка от началото на сезона. С трите точки днес Милан се изравни с лидерите Ювентус и Рома, които също имат по шест пункта до момента. "Пармалатите" остават в зоната на изпадащите на италианския елит.

Две попадения за победителите отбеляза Жереми Менес, докато по веднъж се разписаха дебютантът Джакомо Бонавентура, Кейсуке Хонда и Найджъл Де Йонг. Касано, Фелипе и Лукарели пък вкараха за Парма, докато Матиа Де Шилио си отбеляза автогол след много груба грешка на Диего Лопес.

Особено атрактивно пък бе второто попадение на Менес, който по впечатляващ начин реализира с пета в мрежата на "дуковете".

Наставникът на Милан Филипо Индзаги не можеше да разчита на испанското звездно попълнение Фернандо Торес, който получи травма в глезена преди срещата. Успешен дебют с отбелязан гол обаче осъществи друг от новите футболисти – Джакомо Бонавентура, който получи доверието на Супер Пипо сред стартовите единадесет.

Бонавентура и Кейсуке Хонда подкрепяха Жереми Менес в атаката на „росонерите“, докато Андреа Поли, Найджъл Де Йонг и Съли Мунтари стартираха като тройка вътрешни халфове във формацията 4-3-3 на гостите. Абате, Алекс, Бонера и Де Шилио започнаха пред вратаря Диего Лопес.

Бившият нападател на Милан Антонио Касано оглави атаката на Парма, а Ишак Белфодил и Абделкадер Кезал подкрепяха ФантАнтонио в офанзивен план. Хоркера, Лоди и Акуа трябваше да водят битка с халфовете на гостите в средната линия.

4113542

Двубоят на „Стадио Енио Тардини“ започна с шанс за гостите, но Де Шилио не успя да намери целта. Това все пак се случи в 25', когато активната игра на Милан даде желания резултат. Дебютантът Джакомо Бонавентура получи отлична асистенция от Хонда и с премерен изстрел по земя изпрати топката зад гърба на Миранте за 0:1.

Радостта на „росонерите“ обаче не трая дълго, защото само две минути по-късно Парма възстанови равенството. Бившият ас на Милан Антонио Касано засече центриране в пеналтерията и от близка дистанция прониза Диего Лопес за 1:1.

4113543

И това обаче далеч не бе всичко от първата част на „Тардини“. Осем минути преди почивката Милан отново излезе напред в резултата, след като Кейсуке Хонда реализира атрактивно попадение с глава. Японецът намери позиция в наказателното поле на Парма и засече центриране на Абате, разстрелвайки Миранте за 1;2.

В самия край на полувремето задачата на Парма се утежни допълнително, след като Милан получи правото да изпълни и дузпа в своя полза. Алесандро Лукарели фаулира Жереми Менес в наказателното поле на „дуковете“, като потърпевшият сам застана зад топката. Французинът заби кълбото под напречната греда и увеличи аванса на гостите – 1:3.

4113544

Втората част обаче се оказа изключително тежка за миланци, след като още в 51' Парма бързо-бързо успя да се върне в мача. Хоркера центрира след изпълнение на корнер, а оставеният непокрит Фелипе успя да намали пасива на „дуковете“ за 2:3.

В 58' се стигна до неприятен момент за гостите, които останаха и с човек по-малко на терена. Даниеле Бонера игра с ръка и получи втори жълт картон в срещата, а Филипо Индзаги реагира светкавично, вкарвайки в игра Кристиан Сапата и Адил Рами вместо Алекс и Кейсуке Хонда.

4113545

Двубоят в Парма обаче предстоеше да става все по-драматичен с всяка минута. В 68' Милан възстанови аванса си от два гола, след като Найджъл Де Йонг изненадващо реализира за 2:4. Холандският национал отне топката от Касано в центъра на терена и навлезе в половината на „дуковете“, озовавайки се очи в очи с Миранте. Дефанзивният халф отигра ситуацията хладнокръвно и технично вкара четвърти гол в мрежата на домакините.

И това обаче не бе всичко. Пет минути по-късно зрителите на „Тардини“ видяха и седми гол в мача, след като домакините отново върнаха интригата. В 73' грешникът при дузпата Алесандро Лукарели изкупи вината си и с глава намали за 3:4, а минути по-късно Парма също остана с десет души на терена. Фелипе фаулира Жереми Менес и също получи втори жълт картон, което и възстанови численото равенство на терена.

4113540

Постепенно обаче се стигна до 79', когато Менес реализира истински шедьовър във вратата на Парма. Французинът пресече опит за връщане на топката към Миранте, като технично успя да чукне кълбото покрай стража на „дуковете“. В последствие французинът догони топката и по възможно най-атрактивния начин отбеляза с пета, бележейки за 3:5 в полза на миланския колос.

Крайното 4:5 бе оформено в заключителните минути на срещата, когато груба грешка на Диего Лопес означаваше автогол на сметката на Матиа Де Шилио. Левият бранител опита да върне топката към своя вратар, макар и правейки го по-силно от желаното. Испанският страж пък не успя да реагира в ситуацията, позволявайки топката да премине покрай него, оплитайки се в мрежата. До края тимът на Парма опита да натисне, но защитата на Милан издържа и съхрани крехкия аванс на гостите.