Борусия (Дортмунд) ще играе в Европа (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Борусия (Дортмунд) изпълни една от „утешителните“ си цели през иначе разочароващия сезон в германската Бундеслига и все пак зае седмото място в класирането, което дава право на участие в Лига Европа от следващия сезон.

В същински финал за въпросната позиция в последния 34-ти кръг в съботния следобед Борусия спечели с 3:2 срещу Вердер и събра 46 точки, които му отреждат седмото място. Вердер с 43 се смъкна до десетото, след като възходът на тима през 2015 година не се оказа достатъчен за нещо повече от позиция в средата на таблицата.

Борусия (Дортмунд) със сигурност ще играе в Лига Европа, защото е на финал за Купата на Германия с Волфсбург. Ако отборът на Юрген Клоп го загуби, то именно седмото място ще дава право на участие във втория по сила евротурнир, защото Волфсбург приключи първенството като втори в класирането и ще играе в Шампионска лига.

Шинджи Кагава в 15-ата и Пиер-Емерик Обамеянг в 17-ата минута дадоха солиден аванс на Борусия още до почивката срещу Вердер, който обаче върна интригата в 26-ата чрез Оцунали. В 42-ата Хенрих Мъхитарян направи резултата 3:1, а крайното 3:2 фиксира Гебре Селасие пет минути преди края на редовното време.


Jürgen Klopp Last Game in Dortmund | 23.05.2015 HDby EuropeanLeagueLiveGoal

Волфсбург спечели второто място в класирането с 69 точки – три повече от Борусия (Мьонхенгладбах), след като „вълците“ завършиха 2:2 с борещия се за оцеляване Кьолн. Борусия (М) обаче отстъпи с 1:3 при домакинството си на Аугсбург, който се стремеше да остане в топ 6 и да заслужи промоция за Лига Европа – тимът успя и с 49 пункта е дори на пето място.

Шести остана Шалке, който с 0:2 загуби визитата си на Хамбургер, но славният някога немски тим не можа да се измъкне от зоната на изпадащите. С 35 пункта Хамбургер е 16-ти и ще играе бараж за оставане в елита срещу третия от Втора Бундеслига – някой измежду Кайзерслаутерн, Карлсруе и Дармщад.

Сигурни изпадащи от елита на Германия са Фрайбург и Падерборн, а Кьолн, Хановер, Щутгарт и Херта се спасиха. Отборът от столицата има равен актив с Хамбургер, но с двете си победи (3:0 и 1:0) над съперника в директните двубои си гарантира оцеляването.

Още резултати от днес:

Хановер - Фрайбург 2:1

Айнтрахт (Франкфурт) - Байер (Леверкузен) 2:1

Байерн (Мюнхен) - Майнц 2:0