Финал в Бундеслигата – ще се пребори ли Дортмунд за Европа

снимка: БТА/AP

Борусия (Дортмунд) изживява най-тежкия си сезон през последните години, но въпреки това има възможността да се пребори за участие във втория по сила европейски клубен турнир – Лига Европа.

„Жълто-черните“ са на финал за Купата на Германия и точно след седем дни ще се изправят в него срещу втория в таблицата Волфсбург. Ако отборът на Юрген Клоп спечели трофея, ще участва в Лига Европа, но ако го загуби, ще трябва да заеме седмо място в класирането, за да заслужи промоция.

Към момента Дортмунд е именно седми с 43 точки, но точно толкова има и Вердер. Двата тима се изправят един срещу друг днес от 16:30 часа на стадион „Сигнал Идуна Парк“, за да определят кой ще завърши шампионата на възловата позиция.

Дортмунд може да си осигури участие в Лига Европа през турнира за Купата, но ако надделее днес и остане на седмото място, ще се застрахова и ще може без толкова голямо напрежение да срещне Волфсбург във финала след седмица.

Другият нерешен спор в горната половина на таблицата в Германия е кой ще бъде на второ място. Волфсбург с 68 точки гостува на Кьолн, а Борусия (Мьонхенгладбах) с 66 е домакин на Аугсбург, който е шести и вероятно ще участва в Лига Европа, но има възможност да не го направи, макар и минимална.

Битката за оцеляване е жестока – Херта (35 точки), Фрайбург и Хановер (по 34), Щутгарт (33), Хамбургер (32) и Падерборн (31) ще определят трите клуба, които напускат елита този сезон.