Йоахим Льов е номер 1 при треньорите за 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Световният шампион с Германия Йоахим Льов получи наградата на ФИФА за Треньор номер 1 на 2014-та година.

Льов изведе германския национален отбор до четвърта световна титла на Мондиал 2014 и прекрати поредицата от бронзови и сребърни отличия, които Бундестимът печелеше на големи първенства през новия век.

Всеки един от тримата номинирани имаше своите аргументи да получи приза – Карло Анчелоти донесе бленуваната „Ла десима“ (от испански - „Десетата“) титла от Шампиоска лига и спечели турнира за Купата на краля в директен спор с големия съперник Барселона, като добави и световната титла към богатата колекция с трофеи на Реал Мадрид.

От позицията на аутсайдер Диего Симеоне направи Атлетико (Мадрид) шампион на Испания и за първи път от 10 години развали доминацията на Реал Мадрид и Барселона. „Дюшекчиите“ впечатлиха света с колективния си дух и бяха на крачка от короната в Шампионска лига, но в крайна сметка отстъпиха на Реал във финала на най-престижния клубен турнир.

Селекционерът на световните шампиони получи приза, като в речта си не пропусна да отбележи, че наградата не е негова собственост и се дължи на работата не само на всеотдайните футболисти, но и на всички ръководители в Бундеслигата и Германската федерация.

„Без начина, по който Бундеслигата произвежда играчи нямаше как да се стигне до постигането на тази цел. Какво би бил един треньор без своите футболисти? Искам да благодаря на хора като Мануел Нойер, Филип Лам и Тони Кроос, които са тук тази вечер, и на всички останали от националния отбор“, каза Льов.