Робен изстреля Байерн на десет точки пред втория

галерия:

снимка: БТА/AP

Тимът на Байерн Мюнхен дръпна на десет точки пред втория в Първа Бундеслига Волфсбург, след като днес баварците изтръгнаха минимален успех с 1:0 при визитата си на Херта в мач от 13-ия кръг на първенството.

Единственият гол в срещата реализира Ариен Робен преди почивката, като шампионите направиха и сериозен брой пропуски пред вратата на Томас Крафт. Най-често на голова позиция се озоваваше Роберт Левандовски, но днес таранът на баварците бе преследван от сериозен малшанс пред вратата на съперника.

В самия край Херта можеше и да изравни, но централният бранител Джон Бруукс не успя да се възползва от грешка в защита на Жером Боатенг.

Така Байерн събра актив от 33 точки и остава убедителен лидер в шампионата, докато вторият Волфсбург остава назад с десет пункта - 23. "Вълците" обаче все още не са изиграли своя двубой с Борусия (М) утре вечер. 23 точки има и Байер Леверкузен, който по същото време спечели домакинството си на Кьолн.

Наставникът на Байерн Хосеп Гуардиола заложи на офанзивна постройка на игра, като Роберт Левандовски, Томас Мюлер, Ариен Робен, Франк Рибери и Марио Гьотце стартираха едновременно във формацията на каталунския специалист. Шаби Алонсо трябваше отново да връзва конците в средата на терена, докато Бернат, Данте, Боатенг и Рафиня започнаха в защита пред Мануел Нойер.

Херта разчиташе на Юлиан Шибер в атака, а Бен-Хатира, Стокър и Бееренс трябваше да подпомагат централния нападател на „старата дама“ от по-задна позиция.

4126385

Срещата на „Олимпиащадион“ в Берлин започна със страхотен шанс за гостите, които обаче не успяха да се възползват от възможността. Центриране на Томас Мюлер бе засечено от Левандовски, но полският таран на гостите не успя да уцели очертанията на вратата.

В 14' Байерн стигна и до втора добра възможност за откриване на резултата. Левандовски си намери добра позиция за центриране и опита да намери свой съотборник, но такъв в наказателното поле на Херта така и не се намери. В 22' Ариен Робен също изкочи на стрелкова позиция, но холандското крило стреля покрай гредата.

Резултатът на „Олимпиащадион“ все пак бе открит в 27', като именно Ариен Робен превзе вратата на „старата дама“. Томас Мюлер пусна перфектно „меко“ подаване с пета към холандеца, който с любимия си ляв крак простреля Томас Крафт за 0:1.

Въпреки, че вече имаше преднина в резултата, Байерн не спря да търси и нови голове във вратата на берлинчани. В 35' Хуан Бернат също се включи в атаката на шампионите, но испанецът изпрати кълбото над напречната греда. Малко след това защитата на Херта отново бе пробита, но Робен стреля в аут.

Втората част на „Олимпиащадион“ започна с изненадващ шанс за домакините, който обаче не бе оползотворен от Шибер. В 61' в игра за берлинчани се появи бившият футболист на Челси Саломон Калу, като само минута по-късно котдивоарецът прати топката в мрежата зад Мануел Нойер. Попадението на Калу обаче бе отменено поради засада.

4126383

В 72' Байерн стигна до поредния си шанс за втори гол във вратата на Херта, но този път Роберт Левандовски не успя да нацели кълбото по най-добрия възможен начин, изпращайки топката в аут. Преди това Рони затрудни Нойер от изпълнение на статично положение, но германският национал все пак съумя да се справи в ситуацията.

Осем минути преди края Роберт Левандовски направи и трети сериозен пропуск пред вратата на столичани. Този път "деветката" получи прекрасен пас от Ариен Робен и се озова очи в очи с Томас Крафт, но стражът на Херта успя да спаси удара на поляка.

4126386

В 86' Хосеп Гуардиола със сигурност изтръпна, защото Херта стигна до добър шанс за изравнителен гол. Жером Боатенг проспа дълго подаване в наказателното поле на Байерн, което позволи на централния бранител Джон Бруукс да се озове на стрелкова позиция. Американецът не се забави и нанесе удар по топката, но изпращайки я извън очертанията на вратата.

Скоро след това Левандовски получи и четвърти шанс да открие головата си сметка в сблъсъка, но и този път полският национал не успя да се справи с Томас Крафт, записвайки четвъртия си пропуск в течение на срещата.