Швайнщайгер се завърна с асистенция за Байерн

галерия:

снимка: БТА/AP

Бастиан Швайнщайгер се завърна в игра за Байерн Мюнхен, а баварците разгромиха с 4:0 гостуващия Хофенхайм в среща от 12-ия кръг на германската Бундеслига.

Попаденията за шампионите бяха дело на Марио Гьотце, Роберт Левандовски, Ариен Робен и Себастиан Роде, като именно Швайнщайгер асистира за последния гол в двубоя.

Така Байерн събра актив от 30 точки и остава едноличен лидер в класирането на Бундеслигата, докато Хофенхайм остава със 17 пункта на сметката си в първата половина на таблицата.

Хосеп Гуардиола стартира срещата с Роберт Левандовски на върха на атаката, докато квартетът Рибери – Робен – Мюлер – Гьотце трябваше да тормози отбраната на гостите по фланговете и от втора позиция. Шаби Алонсо зае обичайното си място в средата на терена, а Бернат, Боатенг, Бенатиа и Рафиня стартираха в защита пред вратаря Мануел Нойер.

Хофенхайм отново разчиташе на Антони Модесте в ролята на острие, а Фоланд, Роберто Фирминьо и Елионуси трябваше да помагат на централния нападател в предни позиции.

4125436

Още в 9' сериозен шанс се откри пред Роберт Левандовски, но Никлас Зюле се намеси добре, не позволявайки на полския национал да открие. В 16' Томас Мюлер също можеше да вкара за 1:0, но Бауман се намеси добре и отрази в корнер. Малко след това чудесен шанс се откри и пред гостите, но Роберто Фирминьо не успя да уцели пазената от Нойер врата.

Постепено се стигна до 23', когато баварците все пак успяха да открият резултата на „Алианц Арена“. Марио Гьотце изненада Бауман с изключителен изстрел от средна дистанция, който се оказа неспасяем за стража на Хофенхайм – 1:0.

Десет минути по-късно Гьотце бе много близо и до второ попадение, но този път германският национал изпрати кълбото извън очертанията на вратата.

4125434

Прошка обаче нямаше в 40', когато Роберт Левандовски удвои аванса на баварците. Домакините разиграха отлична акция на скорост в половината на Хофе, която завърши с центриране на Ариен Робен в близост до голлинията на вратата. На точното място в точното време се оказа именно Левандовски, който с глава не остави шанс за реакция на Бауман, покачвайки на 2:0.

Десет минути след почивката пред полския таран се октри и нов шанс, но този път Бауман отрази удара му в корнер. В 56' шанс за втори гол получи и Марио Гьотце, но и този път стражът на Хофе бе на мястото си.

В 77' трибуните в Мюнхен се изправиха на крака, защото дългоочакваното си завръщане в игра направи един от големите местни любимци Бастиан Швайнщайгер. Световният шампион с Германия се възстанови успешно от контузията си и най-сетне се завърна на терена, заемайки мястото на Марио Гьотце.

Пет минути по-късно Байерн успя да реализира и трети гол на сметката си. Ариен Робен разигра успешно двойно подаване с Левандовски и преодоля Бауман, вкарвайки за 3:0 в срещата.

4125437

Влизането в игра на Швайнщайгер не остана без ефект, като малко преди края халфът ознаменува завръщането си на терена и с асистенция. Полузащитникът пусна хитка топка към Себастиан Роде, който останал очи в очи с Бауман отбеляза за 4:0.

В последната минута на добавеното време Себастиан Роде нацели и напречната греда на вратата, а до края на двубоя гостите останаха и с човек по-малко, след като Адам Салай бе изгонен директно за грубо влизане в краката на Данте.