Стойчо: Картоните ще се усетят във втората фаза

снимка: Булфото

След класическата победа на ЦСКА над Локомотив (София) с 3:0 треньорът на "червените" Стойчо Младенов за пореден път изказа недоволството си от многото жълти картони, които съдиите показват на играчите му.

Специално за TV7 и NEWS7 наставникът на "червените" обясни какво поражда притесненията му. Младенов се опасява, че във втората фаза на шампионата ЦСКА ще остане без много от основните си футболисти заради наказания.

Младенов заяви също така, че през този сезон отборът му е по-силен и ще се бори до последно както за титлата, така и за Купата на България.

- Как оценявате представянето на ЦСКА до момента?

- Много труд хвърлихме и много притеснения изпитахме при селекцията. Благодарен съм на Господ, че успяхме да привлечем точно тези състезатели. Добри футболисти и добри момчета. Умеят да работят в колектив. Млади са, липсва им достатъчно опит, но имат качества, които могат да развиват дори в тази ситуация, в която ЦСКА се намира в момента. Така обаче те каляват характера и волята си. Който не може да играе под напрежение всъщност няма място в ЦСКА. В клуба има много проблеми, но когато излезем да тренираме и да играем, мислим само за футбол и гледаме да извлечем максимума от всяка една тренировка и всеки един мач.

- Как се работи с група, в която освен българите има играчи от още 11 различни националности?

- Трудно, много трудно. Не е достатъчно в един футболен отбор само да тренираш играчите и да им кажеш какво да правят на мача. Необходим е един психологически подход, да умееш да говориш с всеки един играч по отделно, в група... Трудно е.

- С оглед на това, че някои не попадат в групата, има ли напрежение в тима?

- Ще говори лошо ако даден играч приема като нещо нормално това, че не участва в мачовете. Би трябвало да са недоволни и така трябва да бъде. Обичам футболисти със силни характери, точно те стават звезди и легенди. Нека са недоволни, нека показват това недоволство на терена, нека ми докажат, че аз съм сбъркал. Опитвам се да правя ротации в определени зони, където имам по-равностойни играчи. До този момент ротациите са успешни.

- Как прие Якуб Дивиш грешката си във Варна срещу Черно море, която коства победата на ЦСКА?

- Всички изживяхме тежко тази грешка и загубата на две точки. Контролирахме мача като цяло и не виждахме как Черно море може да ни изравни. Случи се в момент, в който най-малко го очаквахме. За жалост дойде след грешка, която се случва един път в кариерата на един вратар. Оказахме подкрепа на Дивиш веднага след мача. Така че загубихме две точки, но успяхме да сплотим още повече колектива. Може да се каже, че спечелихме от този мач, след него си пролича колко важно е да имаш добри приятели и колеги.

- В сравнение с миналата година как виждате колектива?

- И тогава, и сега има критики към отбора ми. Аз знам защо са тези критики. Миналата година бяха старци, ветерани, сега не знам какви били... Някак си не се поглежда в дълбочина в селекцията. Миналата година бях наясно, че само опитни хора могат да ни извадят от онази каша. Тогава нямахме изобщо играчи, те бяха по малко от пръстите на едната ми ръка. Тогава търсих хора с "червени" сърца, които милеят за ЦСКА и същевременно ще имат търпение и разбирането, че не се плаща навреме, че липсват топки, пособия за един нормален тренировъчен режим. Бях наясно с това, защото по този път не вървя за първи път. Явно такава ми е орисията. Да, правят се грешки, всички бъркат, дори и Лудогорец. А ние трябва да преценим за даден футболист от клипчета от по 2-3 минути. Връщайки се назад в спомените Анатоли Нанков си направи шега, че Манчестър Юнайтед може да ни вземат за съгледвачи. Те ги гледат по пет години целите си, а ние ги преценяваме за пет минути. Не искам да правя сравнение между селекцията от миналата и тази година, но е факт, че загубихме хора, които не трябваше да губим. Така се развиха събитията, че за наше нещастие се разделихме с играчи, за които много държах да бъдат в ЦСКА. Сега обаче имаме състезатели с голяма перспектива. Вижте ни само нападението – най-младото в "А" група. Антон Карачанаков, Серджиу Буш, Тони Силва... Разбира се, имам към тях претенции. Например искам от Карачанаков да бъде по-зрял, по-постоянен. В дефанзивен план имаме опитни хора, които са фигурите в отбора - Вальо Илиев, Сашо Тунчев, Апостол Попов, Венци Василев, който ме спечели за цял живот със себераздаването си. Важното е, че колективът ни е много добър. Имаме и други много млади и добри футболисти – Кукоч, Оршулич, Причиненко, Маркович, хора на по 22-23 години, на които тепърва им предстои да се развиват. Доволен съм, че подбрах точно тези хора.

- Избухнахте за пореден път за многото картони, които получава ЦСКА. В последния мач с Локомотив получихте шест...

- Седем...

- Седем. Обяснете позицията си.

- Още в третия кръг алармирах и сигнализирах за тази тенденция. Имам информации. И доказателството е ясно – 35 картона за нас при 12 или 13 за Литекс и Лудогорец, нашите конкуренти. Още в следващия момент ще започнат да ми излизат основни играчи за наказания – за един мач, после за два, за три. Тони Силва има четири картона – той ли е най-агресивният играч, та получава картон всеки мач или през мач? Платини е с четири, Маркиньос – четири, Съни сега гори за един мач за пет картона. И това става в ситуация, в която ясно се вижда, че ЦСКА не е агресивен отбор. Ще ги усетим картоните, когато се разделят шестиците, когато започнат да горят играчи за по три-четири мача. Не само, че няма да използвам даден играч, ами ще излезе и от ритъм. Тогава ще е много трудно.

- Как ще коментирате друга статистика – ЦСКА е единственият отбор от първата шестица, който не е получил право да изпълни дузпа през този сезон. В същото време срещу Левски е свирена само една дузпа от началото на календарната година.

- Това не е по-различно от миналата година. Отборът, който най-много атакува получава най-малко фаулове, най-малко дузпи. И в същото време сме най-санкционирани. Двете ни крила – Тони Силва и Платини са с по четири картона. А за Маркиньос, който беше изгонен срещу Левски, какво да кажа? Не ми се иска да коментирам съдии, картони, добре... но защо не показват на другите.

- Смятате ли, че ще успеете да излезете от ситуацията с декларации?

- А какво да правим? Да им мълчим, да им се мазним, да си кротуваме. Това е истината. Удрят ни с картоните, за да ни кажат – мълчете. Но няма да мълчим. Ще направя един видеобрифинг скоро, за да види цяла България за какво става дума. Ама не само за нашия отбор, а и за други отбори. Да се види.

- Какво очаквате до края на първенството?

- Очаквам една коректност. Когато към ЦСКА са коректни, аз не го крия. Ето – Ивайло Стоянов, след всички мачове, които ни е свирил, съм му стискал ръката. Винаги е бил безкомпромисен и е спазвал правилата без да се съобразява с някой друг. Режат ни крилете в три поредни мача и всичко отива надолу, губи се инерция и мотивация. Иска ми се да има феърплей до края на първенството. Лудогорец да даде пример за честна борба по терените, все пак е най-успешният отбор в последните години.

- Какво става Иван Стоянов и Иван Маркович?

- Стоянов работи по индивидуална програма, вече и с топка. Мисля, че след прекъсването ще бъде готов на 100%. Иван Маркович – чакаме го най-рано през март или април догодина.

- Как се работи с футболист като Тончи Кукоч?

- Като с всички останали. Доволен съм от него, дисциплиниран е, стреми се да си изпълнява задачите. Е – и той има пропуски в играта си, но кой ли няма? Има на какво да набляга. Все пак той влезе в мача с Лудогорец с четири тренировки и оттогава не съм го вадил от състава.

- Той е доста активен е в социалните мрежи...

- Следя всичко, което правят нашите състезатели. Възпитаваме ги, че те са публични личности и трябва да спазват поведение. До този момент нямам повод да се оплача нито от Кукоч, нито от друг. Не са прекрачили нормата на поведение.

- Работите ли вече по зимната селекция?

- На мен ми се иска да запазим този състав и само да надграждаме оттук нататък. Ако го направим това – през пролетта ще сме по-силни. Ако не го направим – ще отстъпим с крачка, две. Мислим по този въпрос сериозно, но зависим и от финансовото ни положение. От нищото правим не нещо, а нещо добро. Ако нямаме финанси и се наложи да продадем някой – ще го продадем, няма как. Иначе имам своите наблюдения върху определени състезатели. Ако може да ги вземем, ще ги вземем. Но това няма да стане с плащане на трансферна сума.

- Какво е състоянието на Валентин Илиев?

- Той играе с проблеми в глезена в последните три мача. Но той е футболист, който много добре преценява, че в момента, в който спре да играе, излиза от форма. И затова прави всичко възможно да играе, за да не си наруши ритъма. Шапка му свалям.

- Предстои мач за Купата на България с Монтана. Имате ли амбиции за този трофей?

- Гоним всичко през този сезон. До този момент не успяваме по обективни причини – знаем как беше управляван клубът ни при предишните собственици. Но сега имаме потенциал и дълбочина, за да играем и на двата фронта. Ще се борим до последно и за титлата, и за Купата.

- В неделя гостувате на Берое, дерби между първия и втория в първенството...

- Рано е да мислим за мача с Берое, но там нещата се развиват отлично, имат финансова стабилност и отлична база. Затова и четвърта година надграждат. Много добра политика е и това, че не пипат треньора си. Явно в Стара Загора са стъпили здраво на краката си и знаят какво искат да постигнат.