Кулминация в битките за място в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Големите европейски първенства са към своя край, шампионите в най-силните осем надпревари на Стария континент са ясни, но остава да бъдат определени всички участници в Шампионска лига за следващия сезон.

В Испания, Италия и Франция все още не са излъчени всички представители за най-силния клубен турнир. Валенсия и Севиля ще се борят до последно за бленуваното четвърто място, Лацио, Рома и Наполи се впускат в директни сблъсъци за две от трите позиции в зона „ШЛ“, а Монако трябва да удържи третото си място в последния кръг на Лига 1.

В Серия А битката за зона „Шампионска лига“ изглежда най-интересна, защото вторият и третият в таблицата към момента – Рома и Лацио – ще се изправят един срещу друг в предпоследния кръг. Знаменитото „Дерби дела Капитале“ този път ще има допълнителен заряд заради амбициите и на двата тима да представят Италия в най-силния клубен турнир следващия сезон.

4141284

Рома има 67 точки и е с аванс от 1 пред Лацио, докато четвъртият Наполи с 63 също дебне за своя шанс. Програмата в последните два кръга е безкрайно любопитна, защото освен столичното дерби ни предстои да наблюдаваме още два възлови сблъсъка – Наполи гостува на Ювентус, след което приема Лацио и реално държи съдбата в ръцете си. „Римските вълци“ пък са в най-изгодна позиция, защото след дербито с градския си съперник имат доста по-лесната задача в последния кръг да приемат Палермо на „Олимпико“.

„Орлите“ впечатляват през този сезон, но могат да загубят всичко в последните два кръга в дуелите с директните си съперници. Евентуални два успеха обаче биха позволили на отбора на Стефано Пиоли дори да окупира второто място и директно да се класира за Шампионска лига.

В Примера дивисион Валенсия изглежда няма да успее да се пребори с Атлетико (Мадрид) за топ 3, но „прилепите“ ще са доволни и на четвъртата позиция, даваща право на участие в плейофите, макар и в коварния „поток на не-шампионите“.

4141285

Валенсия със 74 точки има преднина от само една пред Севиля, като и на двата тима им предстоят коварни визити в последния 38 кръг на първенството. „Прилепите“ гостуват на борещия се за оцеляване Алмерия, а Севиля ще пътува до Малага в последен опит да се извиси в топ 4.

Андалусците обаче са на финал в Лига Европа и могат да получат квота за Шампионска лига чрез триумф във втория по сила европейски клубен турнир.

Монако на Димитър Бербатов е фаворит за промоция в лигата на богатите от следващия сезон, като с 68 точки е на трета позиция в Лига 1 с аванс от 2 пункта пред Олимпик (Марсилия) и Сент Етиен. Последният мач в първенството на монегаските е срещу опашкаря Лориен, който отдавна си осигури оцеляването в елита. Марсилия и Сент Етиен имат домакинства на средняците Бастия и Гингам, които нямат повече амбиции през настоящия сезон.