Барса взе крехък аванс преди войната на "Калдерон" (ВИДЕО)

галерия:

Барселона взе крехък аванс срещу Атлетико Мадрид в първи 1/4-финал за Купата на краля, след като днес "лос кулес" се наложиха с минималното 1:0 на своя "Камп Ноу".

Единственият гол в двубоя реализира Лионел Меси минути преди края, довкарвайки топката след спасена дузпа от страна на Ян Облак.

Като цяло обаче двубоят в каталунската столица не предложи очакваното зрелище, а шансовете за попадения пред двамата вратари почти липсваха. Атлетико имаше превес през първата част на срещата, но малко преди края Хуанфран фаулира Серхио Бускетс в наказателното поле на "рохибланкос". Ян Облак спаси изстрела на Лео Меси, но при добавката Ла Пулга бе безпощаден и донесе преднина на своя тим.

Така реваншът на "Висенте Калдерон" се очертава крайно интригуващ, имайки предвид, че Атлетико играе изключително успешно пред собствена публика.

Луис Енрике заложи на Марк-Андре тер Щеген под рамката на вратата, докато карето Дани Алвес - Жерар Пике - Хавиер Масчерано - Жорди Алба стартира в отбрана. Иван Ракитич и Андрес Иниеста трябваше да оперират като двойка вътрешни халфове пред Серхио Бускетс, докато звездното трио Меси - Неймар - Суарес започна в атака.

Подобно на сблъсъка с Реал Мадрид на "Бернабеу", Диего Симеоне отново постави Фернандо Торес на върха на своята атака. И този път Антоан Гризман трябваше да помага на Ел Ниньо в атака, докато Коке и Арда Туран трябваше да атакуват през двата фланга. Габи и Марио Суарес започнаха в средната линия на "рохибланкос", а Хуанфран, Миранда, Годин и Гийерме Сикейра бяха наредени в отбрана пред Ян Облак.

Двубоят започна с натиск на домакините, докато Атлетико очаквано стартира в отбранителна позиция, изчаквайки утихване на първочаналния щурм на каталунците. Още в 4' Неймар стреля в очертанията на вратата, но Облак плонжира и съумя да спаси. Малко след това Жорди Алба се включи напред и центрира опасно, но отново Облак протегна ръка. В 17' Гризман намери Торес на опасна позиция в пеналтерията, но страничният рефер даде сигнал за засада.

4130864

Последваха силни минути за "дюшекчиите", като испанският шампион успя да натисне Барселона в половината на домакините. Воденият от Луис Енрике състав трудно успяваше да изнесе топката в предни позиции, а Атлетико все по-методично установяваше превес в играта. В 27' Арда Туран опита изстрел от дистанция, но Тер Щеген не бе затруднен.

Атлетико продължи да бъде по-добрият тим на терена, а в 35' трибуните на "Камп Ноу" изтръпнаха. Гийерме Сикейра отново се включи отлично в атаката на Атлетико и центрира прецизно, но изстрелът с глава на Антоан Гризман излезе в аут.

4130868

Само минута по-късно Барселона стигна до най-добрия си шанс за гол, но Луис Суарес направи фрапантен пропуск от близко разстояние. Иван Ракитич пусна хитър пас зад защитата на "рохибланкос", а Суарес стреля без забавяне с левия крак. Изстрелът на уругваеца обаче премина над напречната греда на вратата.

В 39' събитията отново се пренесоха в половината на Барселона, а Атлетико пропиля нов добър шанс за попадение. Фернандо Торес можеше да изведе Антоан Гризман очи в очи с Тер Щеген, но №19 на гостите сбърка в подаването.

На почивката Луис Енрике извърши една промяна в своя стартов състав и извади от игра Фернандо Торес, а на негово място на терена се появи Марио Манджукич. Луис Енрике пък заложи на същите единадесет от първата част.

4130865

Както и можеше да се очаква, Барселона се окопити на почивката и погледна по-смело към вратата на мадридчани. Каталунците успяха да изнесат играта в половината на Атлетико, но чистите шансове пред Ян Облак липсваха. Луис Енрике пък реагира на трудностите в играта на "лос кулес" и даде нареждане на Шави Ернандес да загрява.

С всяка следваща минута Барселона опитваше да затегне обръча пред вратата на Ян Облак, но солидната защита на Атлетико действаше хладнокръвно и без колебания. В 74' Андрес Иниеста опита да изненада словенеца с изстрел от средна дистанция, но и този път Облак внимаваше. Малко след това Меси опита да си намери пространство за изстрел, но ударът на аржентинеца срещна бранител на гостите.

В 83' се стигна до повратен момент в срещата, защото Барселона получи правото да изпълни дузпа. Хуанфран не разчете добре действията си и изрита Бускетс в наказателното поле на Атлетико, което и доведе до наказателен удар в полза на "блаугранас". Ян Облак спаси изстрела на Лионел Меси от бялата точка, но при добавката №10 не сбърка и изведе своя тим напред - 1:0.

До края на сблъсъка Атлетико така и не успя да организира финален щурм към вратата на Тер Щеген, докато Лео Меси от пряк свободен удар пропусна да осигури далеч по-комфортен аванс на своя тим преди реванша.