Иниеста се завърна, а Барса крачи към 1/8-финалите

снимка: elmundodeportivo.es

Рекордьорът по брой трофеи в турнира Барселона направи уверена крачка към 1/8-финалите на Купата на Краля, след като тази вечер "блаугранас" спечелиха с 4:0 гостуването си на Уеска в среща от 1/16-финалите на надпреварата.

Макар и без повечето си големи звезди, Барса не срещна проблеми с нискоразредния си съперник и без особени колебания обезмисли реванша на своя "Камп Ноу" след 12 дни.

Иван Ракитич, Андрес Иниеста, Педро Родригес и Рафиня бяха точни за "блаугранас", а груба грешка на Марк-Андре тер Щеген още в самото начало за малко не доведе до сензационно откриване на резултата в полза на домакините.

Така Барселона записа шеста поредна победа във всички турнири, след като воденият от Луис Енрике състав бе разколебан след двете поражения от Реал Мадрид и Селта в края на октомври и началото на ноември.

Андрес Иниеста се завърна в състава на каталунците след лечение на контузия и сложи капитанската лента на лявата си ръка, докато фигури като Дани Алвес, Жерар Пике, Хавиер Масчерано, Шави, Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес бяха оставени извън групата от Луис Енрике.

Рафиня, Педро Родригес и Мунир започнаха в атака за "лос кулес", докато Серхи Сампер, Андрес Иниеста и Иван Ракитич получиха доверие в средната линия. Лятното попълнение Дъглас Перейра също получи рядък шанс за изява на десния бек, докато Адриано, Жереми Матийо и Марк Бартра допълниха защитния вал пред вратаря Марк-Андре тер Щеген.

Още в 11' Уеска можеше сензационно да открие резултата, след като Тер Щеген изрита топката в гърба на Гилем, но за негов късмет кълбото не влетя в мрежата му.

Това обаче се случи минута по-късно в противоположната врата, а Барселона излезе напред в резултата. "Лос кулес" получиха правото да изпълнят пряк свободен удар пред вратата на своя съперник, а Иван Ракитич стреля прецизно, откривайки резултата - 0:1.

Три минути по-късно резултатът вече бе и удвоен, а Андрес Иниеста ознаменува завръщането си в игра с попадение. Капитанът на Барса в днешния мач стреля превъзходно от дъгата на наказателното поле и не остави шансове на противниковия вратар - 0:2.

В 32' Уеска отново бе близо до попадение, но Тер Щеген бе запазил концентрация и съумя да отрази опасността при изстрел с глава на Гилем.

Пет минути по-късно Иван Ракитич за малко не отбеляза и втори гол от статично положение, но този път изстрелът на хърватина нацели една от гредите.

Прошка обаче нямаше в 38', когато Педро покачи на 0:3. Испанският национал си намери позиция за изстрел и с десния крак стреля точно, правейки резултата в Уеска класически в полза на своя тим.

След почивката Барселона очаквано намали темпото, като "блаугранас" започнаха и да пестят сили за предстоящия си двубой в Примера през уикенда.

В 71' обаче каталунците стигнаха и до четвърто попадение, като този път точен бе Рафиня. Бразилецът стреля от границата на наказателното поле, а макар и след рикошет в бранител, топката влетя в мрежата за 0:4.

До края на двубоя Барса съвсем отпусна газта, което отново можеше да доведе и до попадение за домакините. В 84' Дъглас допусна грешки и предостави топката на Гилем, но Марк Бартра с решителна намеса гарантира "суха" мрежа за своя тим.