Кои са големите отсъстващи в номинациите за Златната топка?

галерия:

снимка: БТА/AP

Днес световната футболна централа на ФИФА обяви номинациите за Златната топка. От няколко години наградите на ФИФА и Франс Футбол се обединиха в една обща.

Експерти на ФИФА и екип от френското издание "Франс Футбол" са определили 23-мата футболисти, които според тях заслужават най-много отличието за най-добър футболист в Европа за годината. Прави впечатление липсата на няколко футболиста от този голям списък.

Първото голямо име, което отсъства е това на Луис Суарес, който обра всички награди за сезона в Англия. Уругвайският национал реализира 31 попадения и изравни рекорд във Висшата лига. Той успя да изведе Ливърпул до борбата за първото място няколко кръга преди края на шампионата.

Суарес се включи много добре за Уругвай и на Световното първенство, но издънката му срещу Италия и захапването на Джорджо Киелини обаче няма как да бъде подминато от ФИФА.

Изглежда експертите са взели именно този фактор под най-голямо внимание при определянето на номинациите. Определено Суарес заслужаваше да получи своето място сред номинациите. Малко странно на фона на Суарес изглеждат номинациите на Еден Азар, Яя Туре дори и тези на Диего Коста и Пол Погба.

Другият отсъстващ е Франк Рибери, който миналият сезон бе на трето място в тази класация. Все пак обаче Франк Рибери не участва на Мондиал 2014 зарад контузия и това изглежда е оказало огромно влияние.

Серхио Агуеро направи пак много силен сезон с Манчестър Сити, но не успя да блесне на Световното първенство и също го няма в номинациите. Липсата на трофеи за Барселона нормално остави извън номинациите играчи като Шави, Бускетс и Пике.

4121282