Взривоопасен Реал Мадрид разстреля Барселона

галерия:

снимка: БТА/AP

Реал Мадрид демонстрира мускули и разпиля Барселона с 3:1, осъществявайки обрат през второто полувреме, с който прекрати перфектната серия на вечния си съперник в защита в испанската Примера дивисион.

Носителят на Златната обувка Луис Суарес дебютира с асистенция за гола на Неймар и още едно великолепно центриране, което трябваше да бъде завършено с голов изстрел от Лионел Меси през първото полувреме.

С изключение на това обаче, Барселона не може да се похвали с нищо от втората част, когато падна в капана на отличните контраатаки на „кралския клуб“ и логично инкасира не само три попадения, но и заслужено поражение.

4120842

Реал Мадрид вече има 21 точки, с което скъси разликата до Барселона и върха на само 1 пункт, но ако утре Севиля спечели като домакин на Виляреал, ще измести „белия балет“ от втората позиция.

Каталунците започнаха отлично с ранен гол на бразилската суперзвезда Неймар, който получи добър пас на ъгъла на пеналтерията от Луис Суарес. Последва рязка смяна на посоката от страна на национала на "селесао" и великолепен неспасяем удар в долния ляв ъгъл на Икер Касияс за 0:1.

4120832

След сериозен пропуск на Лионел Меси Реал Мадрид изравни в 35-ата минута заради игра с ръка в наказателното поле на Жерар Пике и точен изстрел от бялата точка на Кристиано Роналдо. Кавалерът на Златната топка вече има 16 гола в 8 мача от Примера дивисион и 22 в общо 15 от всички турнири през сезона.

Само срещу Барселона Роналдо има 14 гола - само срещу Севиля (18) суперзвездата на Реал е реализирал повече в кариерата си в Испания. CR7 е и първият реализатор в испанската Ла Лига в мрежата на Клаудио Браво, който капитулира за втори път (без да има вина) в 50-ата минута, когато бранителите пред него не успяха да покрият Пепе и португалецът с глава се разписа за 2:1.

4120849

Иначе серията от игрови минути без инкасиран гол за Браво секна на рекордните 755 минути.

В 65-ата минута груба грешка на Андрес Иниеста подари топката на Иско, от когото започна мълниеносната многоходова комбинация за третия гол. Испанецът предостави кълбото на Роналдо, той намери Хамес, а голмайсторът на Мондиал 2014 изведе Бензема сам срещу Клаудио Браво, като французинът с прецизен изстрел направи 3:1.

4120838

Голът на Бензема е важен не само заради допълнителния комфорт, който внесе в редиците на "белия балет", но и поради факта, че за първи път от периода 1977-78 "кралския клуб" бележи поне три гола в мрежата на вечния враг в три поредни издания на "Ел Класико".

Първо полувреме

Още в третата минута присъствието на Луис Суарес в състава на Барселона се наби на очи, защото уругвайският стрелец пое топката на десния фланг и с прецизен дълъг пас я залепи на крака на Неймар, който се бе позиционирал на другия ъгъл на наказателното поле. С бързи движения с топка в крака бразилската перла на Барса си освободи място за шут и от около 12-13 метра не остави никакви шансове на Касияс, пласирайки кълбото в долния ляв ъгъл - 0:1.

Съвсем очаквано "лос бланкос" отговориха подобаващо на предизвикателството и засипаха с опасни центрирания наказателното поле на Барселона, като особено активен по дясното крило бе Хамес. Най-чистото положение за гол за домакините се откри пред Карим Бензема 120 секунди след попадението на Неймар, когато бе изведен очи в очи с Клаудио Браво, но техничният му удар мина покрай гредата.

4120833

В 8-ата минута пък след центриране Бензема засече топката с глава, преборвайки се във въздуха с Пике, но кълбото срещна напречната греда. Френският нападател отново го овладя и опита с мощен шут да го прати в горния ъгъл, но диагоналният му изстрел се отби от сглобката на гредите - аут.

След този импулс в играта на "белия балет" настъпи успокоение на темпото в мача, най-вече защото играчите на Барселона започнаха по-често да си подават топката и да се застояват в половината на съперника. Тони Кроос и Кристиано Роналдо пробваха с удари от около 20 метра да притесняват Браво, но вратарят улавяше ударите им без напрежение.

4115372

Лионел Меси стреля за първи път в 22-ата минута, но без сериозно да затрудни Касияс. В следващата минута обаче Суарес бе много близо от това да запише втора великолепна асистенция, след като пак от дясното крило сервира топката на Меси на границата на пеналтерията, но изстрелът на Бълхата бе париран от Касияс.

Тъкмо когато Барселона привидно налагаше желаното темпо на игра, два пробива по лявото крило - първо на Роналдо, а после на Марсело - доведоха до опасни ситуации пред Браво. При втората рейдът на Марсело завърши с центриране в наказателното поле, което бе спряно с ръка от земята от направилия шпагат Пике. Роналдо бе точен от отсъдената дузпа и стана първият футболист, разпечатал Клаудио Браво този сезон - 1:1 в 35-ата минута, като така завърши полувремето.

През първото полувреме направи впечатление високия брой на жълти картони от футболисти на Барселона - Лионел Меси, Неймар, Андрес Иниеста и Жерар Пике бяха предупредени официално.

Второ полувреме

Реал Мадрид нанесе два тежки удара на съперника си в самото начало на второто полувреме, за да осъществи пълен обрат и сериозно да защити амбициите си за успех в "Ел Класико". Пепе с клиничен удар с глава в 50-ата минута се възползва от добро центриране от корнер на Кроос към далечната греда, при което отбраната на Барса не се справи с персоналното покритие в собственото наказателно поле.

Барселона не можа да постави под сериозно напрежение съперника след инкасирането на втория гол, като само Жереми Матьо затрудни и тества реакцията на Касияс с бомбен диагонален шут от границата на пеналтерията.

Груба грешка на Иниеста (на когото попречи Хавиер Масчерано) подари топката на Иско по лявото крило, като той веднага намери връхлитащия Роналдо. Голмайстор номер 1 в Европа подаде към Хамес, който изведе Бензема сам срещу Браво и френският стрелец не сгреши от отличната позиция - 3:1.

Тактиката на домакините бе повече от очевидна - те се опитваха да организират бързи контраатаки след открадване на топката в собствената половина. Дори след третия гол на няколко пъти "белия балет" страховито се насочваше към противниковото наказателно поле, но завършващият пас проваляше офанзивите на Реал.

Играчите на Барса така и не успяха да осъществят качествен натиск и реално през второто полувреме нямаха нито едно голово положение, като останаха със съжалението, че пропуските преди почивката ги лишиха от по-стабилна преднина в резултата.

4120834Съставите

Луис Енрике е подготвил изненадваща промяна в състава си за мача, с който отговаря на най-важния въпрос преди мача – ще играе ли Луис Суарес? Носителят на Златната обувка за миналия сезон (заедно с Роналдо) е част от звездното нападателно трио на Барселона, като ще направи официалния си дебют с фланелката на каталунците срещу вечния съперник. Компания в авангарда му правят основните реализатори на Барса Лионел Меси и Неймар.

Клаудио Браво заема позиция на вратата на каталунците в стремеж да продължи рекорда си без допуснат гол в шампионата, а пред него в защита са Даниел Алвес, Жерар Пике, върналият се в отбрана Хавиер Масчерано и Жереми Матьо.

В халфовата линия оперират Андрес Иниеста, Шави Ернандес и Серхио Бускетс, като на резервната скамейка е оставен Иван Ракитич.

Атомното нападение на Реал Мадрид ще тормози и днес противниковата защита в търсене на девета поредна победа във всички турнири и увеличаване на внушителния брой отбелязани попадения в този период – 35, срещу само 5 инкасирани.

Икер Касияс застава на вратата на „белия балет“, а пред него в отбрана се нареждат Пепе, Серхио Рамос, Марсело и Дани Карвахал, като последните двама са съответно на лявото и дясното крило в защитата.

Тони Кроос и Лука Модрич подпомагат Иско в халфовата линия, докато от Хамес Родригес, Карим Бензема и Кристиано Роналдо се очакват създаване и най-вече реализиране на голови положения.