Да напълним джоба или да напълним стадион "Васил Левски"?

снимка: Булфото

Докато еуфорията от идването на Реал Мадрид в България обзе целия български народ и билети за двубоя срещу Лудогорец вече няма, някак си тихичко от Българския футболен съюз обявиха цените на билетите за първия мач на България на родна земя в квалификациите за Евро 2016.

За тези от вас, които са пропуснали, билетът за сектор "А" на първия домакински двубой е, забележете, 50 лева. Не съм сигурен, но това може да е своеобразен рекорд, след като най-скъпият билет в последните години беше този за Италия преди две години - 40 лева за сектор "А", но тогава "скуадра адзура" беше бившият световен шампион и сребърен медалист от последното Европейско първенство, а не балканска държава, отпаднала безславно в групите на Мондиал 2014.

В ден, в който билет за двубой на европейския клубен шампион на този същия стадион може да бъде закупен срещу 50 лева, БФС няма моралното право да обявява цена от 50 лева за двубой срещу бронзовия медалист от Световното първенство през 1998-а година. Да, това е най-големият успех на Хърватия. Оттам насетне, отборът е на приливи и отливи.

За сектор "В" пък билетът е 30 лева, а срещу 20 лева можехме да гледаме Италия преди две години. Сектори "Б" и "Г" приемат посетители срещу 15 лева, а за мача с Италия - 10 лева.

Да погледнем назад в историята. През 2003 година играхме срещу Хърватия на същия този стадион пред пълните 40-хилядни трибуни на "Васил Левски". Бербатов и Стенли матираха "шахматистите", а цените на билетите бяха 8 (сектор А), 6 (сектор В), 4 (сектор Б и Г). Да, хората получават повече пари, но разликата е не повече от 3 пъти, а държавата ни е по-бедна от всякога. Сами направете математиката. А, тогава Хърватия беше и по-популярен отбор, а националният отбор на България беше в пика на своето развитие...

Цяла България подкрепя "лъвовете" на Любослав Пенев, които ни вдъхнаха доверие, че този отбор има не само бъдеще, но и настояще. Вярата е поне толкова голяма, колкото беше преди 11 години именно на "Васил Левски", когато над 40 хиляди души реваха "БЪЛГАРИ, ЮНАЦИ" с пълно гърло.

Една определена институция обаче не изглежда да подкрепя отбора. Една определена институция се опитва да изстиска максимално много от еуфорията преди да дойде евентуален нов отлив и отново да се повтарят картинките по трибуните с под 1000 души на мач на националите.

С тези цени на билетите стадион "Васил Левски" няма да се напълни. Едно на ръка, голяма част от тези, които искат да са на мача срещу Хърватска, вече се бръкнаха между 50 и 500 лева за билети за мачовете на Лудогорец в Европа. Но по-важната причина е, че билет за 50 лева е чиста подигравка със ситуацията, в която се намира средностатистическия българин. Абсолютна и безскрупулна подигравка.

Г-н Ммихайлов, господа членове на БФС. Задайте си следния въпрос: "Какво искаме: да напълним джоба или да напълним стадион "Васил Левски"?". Ако е първото, искрено се надявам около стадиона на има стотици хиляди, но нито един от тях да не стъпи на трибуните заради безумното решение. Ако е второто, то бързо коригирайте цените, защото ще ви чака полупразен стадион и поредния срам в така или иначе слабото управление на българския футбол...