Дебютант измъкна три точки за Барса на "Ел Мадригал"

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Барселона записа втора победа в испанската Примера Дивисион от началото на сезона, след като днес каталунците спечелиха трудно с 1:0 визитата си на Виляреал на негостоприемния "Ел Мадригал".

Единственият гол в срещата падна само осем минути преди края на мача, когато изненадващо се разписа дебютантът в официален мач за каталунците Сандро Рамирес. Юношата на "лос кулес" влезе като резерва след почивката, а в 82' отбеляза и първия си гол за клуба, носейки победата на своя тим.

Така Барселона продължава със стопроцентов актив от шест точки след първите два кръга, докато Виляреал остава с три пункта на сметката си.

Първи официален мач за Барселона през този сезон пък изигра бразилският национал Неймар, който пропусна домакинството на Елче преди седмица поради контузия. Бразилецът дори можеше да се разпише, но на три пъти "кариоката" направи сериозни пропуски пред вратата на Серхио Асенхо.

Луис Енрике не можеше да разчита на контузения Андрес Иниеста и наказания Хавиер Масчерано, като техните места сред титулярите бяха заети от Рафиня и изтърпялия санкция Жерар Пике. Шави Ернандес отново бе оставен на пейката, а в атаката на „лос кулес“ започнаха Лионел Меси, Педро Родригес и младокът Мунир Ел Хадади. Ракитич, Рафиня и Бускетс действаха в средната линия, докато Алба, Матийо, Пике и Алвес бяха наредени пред стража Клаудио Браво.

Юношата на Барселона Джовани дос Сантос оглави атаката на Виляреал, а Черишев и Кани подпомагаха мексиканеца от двата фланга. Бруно, Пина и Тригейрос започнаха в полузащита.

4110828

Гостите от Барселона стартираха по-уверено двубоя. Още 2' „лос кулес“ застрашиха вратата на Серхио Асенхо, но силният удар на Мунир след корнер на Ракитич излезе в аут. Минута по-късно Меси отправи първия си удар в очертанията, но твърде леко и в обсега на вратаря. В 5' Бълхата за малко не се озова очи в очи с Асенхо, но Виктор Руис се намеси решително. Последва остро центриране на Алвес, но малко не достигна на Мунир, за да засече кълбото.

4110832

Каталунците продължиха да обсаждат вратата на домакините, докато футболистите на Марселиньо рядко успяваха да изнесат играта напред. В 10' Иван Ракитич пробва да стреля от дистанция, но неточно. В 15' Педро Родригес се озова на стрелкова позиция и отправи мощен удар с левия крак, но Асенхо показа класа.

Постепенно се стигна до 23', когато отборът на Виляреал направи най-големия пропуск от началото на срещата. Центриране на Джовани дос Сантос стигна до Виктор Руис, който от непосредствена близост не съумя да насочи кълбото в очертанията на вратата. Последва контраатака на каталунците, при която Меси предостави топката на Педро. „Седмицата“ бе повален от Марио в наказателното поле на Виляреал, но сигнал за дузпа не последва.

В 29' и гредата помогна на домакините. Лионел Меси реши да стреля директно от статично положение, а топката бе отклонена от Хауме Коста. Серхио Асенхо остана безпомощен в ситуацията, но дясната странична греда лиши гостите от първо попадение. В 35' Жереми Матийо се включи в предни позиции, но изстрелът на защитника бе твърде неточен. Минути след това Меси центрира в пеналтерията на „жълтата подводница“, но Мунир не успя да отиграе топката с глава.

Втората част на „Мадригал“ стартира с критична ситуация пред вратата на Барселона, като Жереми Матийо за малко не си отбеляза автогол. Пет минути след почивката Кани центрира остро в пеналтерията на „лос кулес“, а опитът на французина да изчисти в корнер срещна лявата странична греда зад Клаудио Браво.

След точно час игра Луис Енрике погледна към своята резервна скамейка, а Неймар влезе в игра за първия си официален мач през този сезон. Мястото си на терена пък преотстъпи младият Мунир Ел Хадади, който преди седмица впечатли силно с играта си срещу Елче.

4110827

В 66' Лионел Меси отново се нагърби с отговорността и стреля от пряк-свободен удар, но Серхио Асенхо реагира брилянтно и изби в корнер. Малко след това аржентинецът засече кълбото с глава след изпълнение на корнер, но не успявайки да намери очертанията. В 67' пък се стигна до крайно куриозна ситуация пред вратата на Виляреал. Лео Меси получи подаване зад защитата и мигновенно опита да намери Неймар, а опитът на бразилеца да стреля от сантиметри разстояние до голлинията срещна тялото на бранител.

Двадесет минути преди края отново Неймар попадна в центъра на събитията, като бразилецът направи нов сериозен пропуск. „Кариоката“ получи подаване от Меси и опита удар от движение с десния крак, но стреляйки твърде разочароващо в аут.

4110830

В 72' се стигна и до най-напрегнатата ситуация пред вратата на „лос кулес“. Прекрасен удар на Пина срещна дясната странична греда зад Клаудио Браво, след което топката се озова право в краката на Вието. Аржентинецът също обстрелва вратата, но неговият удар премина на сантиметри покрай рамката.

В 77' събитията отново се пренесоха пред вратата на Асенхо. Дани Алвес намери Меси, а светкавичният изстрел на „десетката“ срещна крака на бранител, а след това и гредата. Натискът на Барса все пак даде резултат в 83', когато резервата Сандро Рамирес отбеляза първия си гол за каталунците. В основата на всичко отново бе Лионел Меси, чийто хитър опит за изстрел се отклони в Серхио Асенхо, а при добавката Сандро нямаше как да сбърка на празна врата - 0:1.

4110831

В оставащото време до края Виляреал очаквано се хвърли в атака, търсейки изравнителен гол. В 85' Джовани за малко не наказа родния си тим, но ударът на мексиканеца срещна външната страна на гредата. Две минути по-късно пред Вието се отвори страхотна възможност, но и той пропиля отворилия се пред домакините шанс. Каталунците пък отговориха чрез Неймар, но изстрелът с глава на "кариоката" също не бе достатъчно точен.