Какво се случва в Реал Мадрид?!?

снимка: БТА/AP

Всяко трансферно лято е изпълнено с необясними за феновете трансфери на редица любими на феновете футболисти. Понякога футболистът се оказва „по-голям” от клуба и търси трансфер в по-голям отбор. Понякога се оказва ненужен на треньорското ръководство и му се търси друг тим. Понякога трансферът е наложен заради икономически причини. Така е устроен трансферният пазар, футболът в днешно време е изцяло бизнес. И въпреки това в главата ми изниква един единствен въпрос – Какво, по дяволите, се случва в Реал Мадрид?

Отборът, който беше на гребена на вълната в края на май, печелейки „Десетата”, се раздели в рамките на само няколко дни с две от ключовите фигури за триумфа през миналата кампания – Анхел Ди Мария и Шаби Алонсо.

Първият завърши миналия сезон с общо 26 асистенции за „кралския клуб”, беше обявен за играч на мача срещу Атлетико (Мадрид) във финала на Шампионска лига и е  сред сериозните кандидати за Златната топка за 2014 година. Вторият, мадридист по душа, завърши сезона в Примера с най-много точни пасове, лидер е на халфовата линия на Карло Анчелоти и безспорно един от най-добрите дефанзивни халфове не само на нашето време, но и в историята на футбола. Безкомпромисен в защита, перфектен в създаването на атаки ,в негово лице Реал Мадрид намери дълго търсения заместник на Клод Макелеле, с чието напускане през 2003 година почна и жестокият спад в играта на Реал Мадрид.

Тони Кроос и Хамес Родригес ще пълнят липсата на двамата, но се очакваше Алонсо да продължи да е лидер на терена и просто да получи повече почивка в някои мачове, за да бъде напълно съхранен за ключовите битки през пролетта. И така си мислеха всички до снощи, когато дойде шокиращата новина, че Алонсо преминава в друг отбор срещу 10 милиона евро. И то не кой да е отбор, а Вечния европейски враг Байерн Мюнхен. Как се допуска подобно нещо?!

Случаят с Ди Мария е също толкова абсурден, след като Флорентино Перес отказа да даде 8 милиона евро заплата на втория най-добър играч за сезона след Кристиано Роналдо. Но в ключовите мачове през пролетта ролята на Ел Фидео беше по-голяма от тази на контузения голмайстор на отбора.

Напускането на Анхел Ди Мария задължава Анчелоти да преосмисли онова 4-3-3, с което триумфира миналия сезон. Нуждае се от човек, който да върши работата на аржентинеца, но няма друг подобен – нито в състава му, нито в целия свят. „ Рубен Хименс, Марка.

Някои ще кажат, че историята с Месут Йозил се повтаря. Това обаче беше треньорско решение на Карло Анчелоти, след като клубното ръководство чакаше благословията на италианския спец за трансфера на Ди Мария срещу 35 милиона евро в Арсенал. Той сложи стоп на продажбата и реши да се раздели с Йозил. Сега, в последните 10 дни на трансферния прозорец, се усеща дългата ръка на Флорентино Перес, който заради манията си по втората ера „галактикос” за 10 дни разби сърцето на състава, който само преди 3 месеца вдигна гордо купата с големите уши, за която Флорентино мечтаеше 12 години, но беше и основен виновник за дългото чакане.

По подобна схема дон Перес разкара Висенте дел Боске, Фернандо Йеро и Клод Макелеле през 2003 година, наблъска отбора с куп суперзвезди и се получи тотален дисбаланс, който доведе до многократни провали на европейската и домашната сцена, както и до неговото отстраняване от клуба. Сега, Флорентино е тръгнал по същия път и цял Мадрид и милионите последователи на отбора се молят историята да не се повтори.

Тони Кроос със сигурност ще се справи със заместването на Шаби Алонсо и отваря път за Хамес в титулярния състав, но двамата, първо, нямат химията, която притежаваха Ди Мария и Алонсо, второ, ще трябва време да се аклиматизират към отбора и, трето, имат далеч по-голямо напрежение върху себе си, предвид факта че трябва да заместят двама от тарторите на Реал Мадрид. И двамата имат качествата да го направят, но трябваше ли Реал Мадрид да се лиши от услугите на най-добрите си халфове и каква беше причината?

На първия въпрос отговорът е „категорично не”. Финансовият феърплей нямаше да попречи на отбора след спечелването на Шампионска лига и отлично работещата маркетингова машина, която представлява клуба. Дори продажбата на Алваро Мората не беше наложителна, що се отнася до правилата, наложени от УЕФА. А каква беше причината за това? Само дон Флорентино може да ви каже, защото в световен мащаб никой няма логично обяснение....

Тежки няколко месеца очакват Реал Мадрид, докато машината заработи отново на пълни обороти. Сърцето на отбора беше разбито за 10 дни, но в пъти повече ще е времето, което ще е нужно на Анчелоти да изгради ново и още по-здраво сърце на Реал Мадрид. А в същото време в Англия и Германия се присмиват на европейския шампион, а цял свят се пита: Какво, по дяволите, се случва в Реал Мадрид?