Уникалният прогрес на Ди Мария и поредната Флорентинова грешка

снимка: БТА/AP

Преди 1 година като фен на Реал Мадрид се чудех кой ще замени подаванията на Месут Йозил и брилянтните му асистенции, с които "кралския клуб" отново се превърна в невероятната машина за голове. Разбира се, с играч като Кристиано Роналдо попаденията няма как да спрат, но кой щеше да влезе в ролята на "лепилото", което да държи невероятната "бяла" машина в оптимална форма.

През май месец тази година беше очевидно за всички, че в лицето на Анхел Ди Мария Реал Мадрид е намерил човека, който да води халфовата линия на отбора.

Едва ли някой е очаквал именно аржентинското крило да блесне по такъв начин, особено след трансфера на Гарет Бейл на "Сантяго Бернабеу". Титулярната позиция на Ди Мария не е в халфовата линия, но аржентинецът беше принуден да промени играта си, за да пасне на "кралския клуб" и новата схема на Карло Анчелоти - и за доброто на клуба, и за да попадне в отбора на Аржентина за Световното първенство.

И каква трансформация се получи само! Анхел Ди Мария беше безспорният тартор на халфовата линия, като дърпаше конците в нападение. Той завърши сезон със, забележете, 26 голови подавания - постижение, което Зидан, Йозил и редица други световни звезди не са постигали на "Бернабеу". Аржентинският ас се превърна в страхотен плеймейкър, а скоростта му с топка в крака направи контраатаките на Реал Мадрид още по-опасни, отколкото бяха по времето на Жозе Моуриньо в клуба.

Ролята му обаче не се ограничаваше в това. Заради бързината си той беше принуден да пресира високо противниковите футболисти и бързо да се прибира в собствената половина след това, за да не наруши дефанзивната постройка със 7 футболисти на италианския спец. В началото той изпитваше сериозни трудности с ролята си в защита, но постепенно свикна и с нея. Разбира се, той е далеч от качествата на, например, Шаби Алонсо в този аспект на играта, но дори на Световното първенство ролята му в дефанзивен план донесе финал на Аржентина. За всички е видно, че той печели повече дуели (33% срещу 47% през последната кампания). Успеваемостта на пасовете му се вдигна (72% срещу 84% при средна дължина на пасовете 19 метра). Опитът му като крило пък му позволяваше във всеки един момент да играе "един-на-един" с противникови бранители, и то с голям късмет.

Така се стигна до месец май и финалът в Шампионска лига, когато даде ключовата асистенция за 2:1 срещу Атлетико (Мадрид), а впоследствие Реал Мадрид спечели с 4:1 и грабна "Десетата". А играч на двубоя не беше Кристиано, нито Бейл, нито някой друг, а Анхел Ди Мария.

Флорентино Перес, който бленуваше и беше обсебен от идеята за "Десетата", изпадна в екстаз, но дори това не успя да спре сериозното его на президента, който тропна по масата и не пожела да поощри героя от вечерта в Лисабон. Ди Мария отиде при него с твърдо искане - 5-годишен договор и 8 милиона евро заплата. Флорентино каза "не" и купи Хамес Родригес, а Ди Мария се почувства нежелан и вече не иска и да чуе за Реал Мадрид.

Гледал съм многократно изявите на колумбийския плеймейкър, чел съм доста материали за неговото влияние върху футболната игра и безспорно неговото привличане е удар, който вече носи своите дивиденти в маркетингов план, но за да повлияе на играта на Реал Мадрид Хамес ще има нужда от време. Досега той е играл в Португалия и Франция, където футболът е значително по-бавен, а освен това никога не е имал конкуренция, с каквато ще се сблъска на "Бернабеу". Той има нужда от време, докато Реал Мадрид имаше готов състав, с който да атакува защитата на Шампионска лига.

Сега ще бъде много по-трудно. Анхел си тръгва и феновете, Кристиано и който и да било друг изглежда няма какво да направи. Флорентино е решил да продава и е ясно, че няма кой да го спре освен самия той. Както стана през 2003, когато той изгони Висенте дел Боске и Фернандо Йеро от отбора, обзет от манията "галактикос", която коства на Реал 8 години тотална посредственост...

Реал Мадрид е по-голям от всеки един играч и, ако желанието на Ди Мария е да си тръгне, то "кралския клуб" ще пребъде. Но той бива изгонен от клуба заради неуважението, което Флорентино показа. Анхел Ди Мария беше най-добрият играч на клуба през последните 8 месеца, но не получи нужното уважение. Сега той ще си намери нов отбор, където ще бъде посрещнат като крал, поради простата причина, че си го заслужи с изявите през последните две години.

За нас, феновете на Реал Мадрид, ще останат спомените за брилянтните му пасове, изящния му дрибъл по двата фланга и радостта в очите, когато вдигна "Десетата"... както и надеждата, че продажбата на Ел Фидео няма да даде старт на "галактическото фиаско" от лятото на 2003...