Созопол се отказал от А група хладнокръвно и без страст - ще следват 5-годишна програма

снимка: фейсбук

Созопол отказа участие в следващия сезон на „А“ група. „Небесносините“ бяха считани за един от сигурните отбори, които ще бъдат сред членовете в най-горното ниво на родния футбол.TribunaBurgas.bg потърси за коментар изпълнителния директор и треньор на клуба Румен Димов, който разясни пред наша медия причините за отказа:

„Като изпълнителен директор съм разработил 5-годишна програма за развитието на клуба, която в момента следваме. В момента сме в нейната втора година. Тя съдържа още няколко основни неща, които искам да изпълним. Разширяване на спортната академия, с направата на още 2 терена – един с естествена и един с изкуствена трева. По този начин футболистите от представителния отбор и от ДЮШ ще могат да тренират при идеални условия. Същевременно, чрез създаването на помощни терени, ще помогнем като футболен клуб и на самата община за развитието на спортния туризъм – да привличаме родни и чуждестранни отбори, които да идват на подготовка в гр. Созопол. Желанието ни е да се създаде спортна паралелка, в която да привличаме млади и талантливи футболисти. Същевременно идеята ни е поне една от възрастовите групи U15, U17 или U19 да участва в Елитните групи. Това ще стане именно посредством създаването на футболен пансион, с хотелска част, която да бъде към „Арена Созопол“. Това е с цел футболистите, които привличаме от други населени места, да получат едни добри условия. Същевременно, по този начин затваряме огромен цикъл във футболния клуб, с неговата академия. Ако участваме още тази година в „А“ група, трябва да забравим за всичко това.

Искам да отбележа, че Созопол е от малкото отбори, които отговаря на всички изисквания. Много добре съм се запознал с документацията на БФС. Ние можем да отговорим на абсолютно всички изисквания – спортно-технически, административни, инфраструктурни и финансови. Но, нашата реална преценка – моята, споделена и приета от кмета Панайот Рейзи – като президент на клуба – е, че правилното е да наблегнем на гореспоменатите фактори. Обиграването на млади играчи. Не е тайна, че ако влезем в „А“ група, тези неща трябва да ги забравим. Трябва да наблегнем на по-опитни футболисти, трябва да спрем с развитието на нашата база, за да можем да подсигурим финансирането. А това, в рамките на 3 години можем да го постигнем. Това ще ни бъде основна цел и приоритет. Самоцелното влизане на Созопол в „А“ група не е основна тема, а изграждането на инфраструктурата, на базата и всичко онова, което вече споделих.

Когато сложихме на везната положителните неща от влизането ни в „А“ група и отрицателните, надделя при моето решение и това на г-н Рейзи да не участваме тази година в най-висшия ешелон на българския футбол. Решението бе взето без страст, без емоция, хладнокръвно и показващо правилния път. Така мислим ние. Затова и стигнахме до него. Да, блазнеше ни мисълта за участие в „А“ група. Но в крайна сметка, според мен постъпихме правилно. А именно приоритет ни остава изграждането и развитието на клуба. Когато това бъде изградено, всичко останало ще си дойде по естествен път. Първите резултати от нашата работа са налице – вече имаме национален състезател. Останалите също няма да закъснеят. Хубаво е да се класираш по спортен критерий, чрез спортните резултати да постигнеш целите си, а не по административен начин, въпреки че имахме тази уникална възможност. Аз съм „за“ рестарт на първенството, това е правилно решение на БФС. Но мисля, че все още не сме готови за най-високото ниво“, коментира за TribunaBurgas.bg силният човек на „Арена Созопол“ Румен Димов.