Лудогорец излиза срещу Базел за реванш и място в историята

галерия:

снимка: ludogorets.com

Тази вечер Лудогорец излиза за третия си мач от груповата фаза на Шампионската лига срещу добре познат съперник - швейцарският първенец Базел, който спря полета на “орлите” към заветните групи през миналата година. Двубоят на Националния стадион “Васил Левски” в София е с начален час 21:45.

Залогът и за двата отбора е изключително висок с оглед ситуацията в група В. Базел претърпя съкрушителна загуба с 5:1 от шампиона Реал Мадрид на старта, но след това изкова успех с 1:0 над Ливърпул у дома и при евентуален успех днес, швейцарците ще се прицелят във второто място в групата.

Дебютантът Лудогорец пък продължава да търси историческите за българския футбол първи точки в тази фаза на турнира. Възпитаниците на Георги Дерменджиев заслужаваха много повече от двете загуби до момента (с по 2:1 от Ливърпул и Реал Мадрид), допуснати от фаворитите и носители на общо 15 титли в ШЛ / КЕШ Ливърпул и Реал Мадрид, които тази вечер се изправят един срещу друг на “Анфийлд” в дербито на деня в ШЛ.

“Орлите” и швейцарският им съперник се познават добре от двата мача в плейофите за влизане в групите на турнира през миналата година. Тогава Базел отстрани Лудогорец с общ резултат 6:2 след две победи. (4:2 в София и 2:0 в Базел).

4120110

Освен че ще имат възможност за реванш, Лудогорец има нужда от положителен резултат в мача - победа или реми, за да запази шансове поне за третото място в групата, даващо участие в елиминациите на Лига Европа. Този път нещата изглеждат доста по-различно от миналата година и това бе признато и от двамата треньори.

Базел си остава изключително стабилен и класен отбор, но няма как да не се отбележи отсъствието на наставникa Мурат Якин, избрал да продължи кариерата си в Спартак (Москва), преминалия в Челси Мохамед Салах (отбелязал 2 от головете срещу Лудогорец в София) и Валентин Щокър.

4119953

Лудогорец пък изглежда доста по-стабилен състав от миналата година, въпреки грешките, коствали загубите от Ливърпул и Реал.

Наставникът на българския шампион Георги Дерменджиев бе категоричен, че победата е задължителна, ако играчите му искат да играят в Европа и напролет, а тя минава през сериозна тактическа битка.

Колегата му Пауло Соуза пък нарече днешната среща - “мач на истината” за двата отбора, споделяйки, че очаква Лудогорец да не изневери на атакуващия си стил на игра.

В лагера на Лудогорец няма почти никакви проблеми с наказани или контузени футболисти и Георги Дерменджиев ще може да разчита на най-доброто, с което разполага. Единственият, който със сигурност пропуска мач е бранителят Александър Барт.

Очаква се Дерменджиев да заложи на футболистите, играли в последния мач с Реал Мадрид, като той много вероятно е като титуляр да започне завърналият се след лечение на контузия Георги Терзиев - на мястото на неубедителния в двубоя с “кралския клуб” Михаил Александров.

За разлика от българския си колега, Пауло Соуза има доста кадрови проблеми, като няма да може а разчита на цели четирима от основните си футболисти. Капитанът и водещ реализатор на тима Марко Щрелер не успя да се възстанови от мускулна контузия, а с различни травми са още Матиас Делгадо, Валтер Самуел и Бехранг Сафари.

Българският защитник на Базел Иван Иванов дойде със съотборниците си, но няма да може да вземе участие в мача, защото е трайно контузен. Под въпрос за мача пък е Филип Деген, за състоянието на когото ще се преценява до последно.

Вероятни състави:

Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Моци, Терзиев, Минев, Дяков, Ешпиньо, М. Александров, Марселиньо, Абало, Безяк

Базел: Вацлик, Деген, Шер, Сухи, Джака, Фрай, Дие, Елнени, Гонзалес, Гаши, Емболо