Проблемите на Юнайтед

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

За Манчестър Юнайтед сезон 2014/15 бе колеблив, но все пак по-добър от предходния (поне на пръв поглед). Отборът завърши на четвъртото място и събра едва 70 пункта. Това все пак ще върне "червените дяволи" в Шампионска лига, след като те претърпяха абсолютен катарзис след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън и назначаването на Дейвид Мойс.

Последният бе избран именно от Фъргюсън за негов заместник, но се провали звучно и изкара само един сезон начело на отбора. При него клубът завърши седми с едва 64 пункта и една година бе извън европейските клубни турнири.

Разочарованието на ръководството и на феновете доведе до неговата смяна с Луис ван Гаал, който след един доста колеблив сезон все пак върна "дяволите" обратно в Шампионска лига (макар и да трябва да играят плейофи, за да влязат в груповата фаза на турнира).

Дотук добре, но...

Ако холандецът бе начело на Юнайтед през миналия сезон (който бе сметнат за провал от страна на Мойс) и бе спечелил 70 точки, тимът щеше да завърши на шесто място и щеше да играе в Лига Европа. Това говори за късмета, който бившият треньор на Аякс, Байерн (Мюнхен) и Барселона имаше, че другите топ отбори се провалиха напълно в преследването на целите си (тук включваме Евертън, Тотнъм и Ливърпул).

Още едно сравнение за представянето на Ван Гаал с това на Мойс: При шотландеца клубът от "театъра на мечтите" отбеляза 64 гола във Висшата лига, а при холандеца - 62. В тази връзка още едно незавидно постижение бе постигнато от атакуващите футболисти на Луис ван Гаал през този сезон.

Голмайстор на тима стана Уейн Рууни, но забележете с 14 попадения във всички турнири. Това е меко казано разочароващо за нападател от неговия калибър, а какво да говорим и за представянето на Радамел Фалкао, Робин ван Перси, Анхел ди Мария, голямата надежда Аднан Янузай и дори Хуан Мата, които допринесоха още по-малко за намирането на целта.

За първи път от сезон 1981-82 голмайсторът на Манчестър Юнайтед има толкова малко на брой голове във всички турнири. Тогава топ стрелецът на "червените дяволи" стана Франк Стейпълтън с едва 13 попадения на сметката си.

4142024

Все пак за подобрение от сезона на Дейвид Мойс към този на Луис ван Гаал може да се говори в дефанзивен план, където при избрания от Фъргюсън мениджър отборът допусна 43 гола, а при заместника му с шест по-малко - 37.