Кун Агуеро гарантира мястото на Сити в Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Вече бившият шампион на Англия Манчестър Сити затвърди мястото си в Шампионската лига през следващия сезон, след като днес "гражданите" спечелиха с 1:0 визитата си на Тотнъм в среща от 35-ия кръг на първенството.

Така "гражданите" събраха актив от 70 точки и разполагат с 9 пред петия Ливърпул, само три кръга преди края. Головата разлика на Сити пък е далеч по-добра от тази на мърсисайдския гранд.

Тотнъм пък не успя да запише задължителен успех, който да запази поне някакви шансове на "шпорите" за място в Топ 4. Лондончани остават на шеста позиция в таблицата с актив от 58 пункта.

Единственият гол в срещата реализира Серхио Агуеро, който вкара след асистенция на Давид Силва през първата част.

Наставникът на Тотнъм Маурисио Почетино бе поставил основния си реализатор Хари Кейн на върха на атаката, докато Насер Шадли, Кристиан Ериксен и Ерик Ламела трябваше да атакуват от втора позиция за лондонския клуб. Райън Мейсън и Набил Бентален започнаха като двойка вътрешни халфове за Тотнъм, а карето Роуз - Фертонген - Фацио - Дайър бе наредено в отбрана пред вратаря Юго Лорис.

Серхио "Кун" Агуеро оглави атаката на Сити, докато Джеймс Милнър и Давид Силва започнаха на двата фланга. Франк Лампард бе поставен зад аржентинския реализатор, докато Фернандо и Фернандиньо оформиха двойка вътрешни халфове за шампионите. Пабло Сабалета, Мартин Демикелис, Елиаким Монгала и Александър Коларов започнаха в отбрана пред вратаря Джо Харт.

Двубоят стартира със силна игра за "шпорите", които можеха да поведат с два гола още в първите няколко минути. Първо Дайър стреля неточно след изпълнение на корнер, а малко след това Хари Кейн се измъкна от отбраната, но също не уцели вратата.

Резултатът на "Уайт Харт Лейн" бе открит след 29 минути игра, когато Серхио Агуеро направи нова крачка към голмайсторския приз в английската Висша лига. Аржентинският реализатор на Манчестър Сити получи подаване от Давид Силва и с пронизващ изстрел не остави шансове на Лорис, бележейки за 0:1. 

Две минути по-късно събитията отново се пренесоха пред вратата на гостите, но футболистите на Тотнъм не успяха да се възползват от ново изпълнение на статично положение. Федерико Фацио засече с глава центриране от корнер, но аржентинецът не съумя да уцели очертанията на вратата.

Между 40' и 42' двата тима размениха по още една възможност, като първо удар на Кун Агуеро бе уловен от Лорис, а малко след това и Хари Кейн не сполучи с опита си да обстрелва вратата.

В 43' и Фернандиньо се включи в атаката на Сити, но бразилският халф също не съумя да нацели очертанията на вратата зад Юго Лорис.

В 63' Серхио Агуеро можеше да стигне и до второ попадение на сметката си в двубоя, но изстрелът му след подаване на Фернандиньо не се получи.

В 71' единствено добрата намеса на Юго Лорис спаси Тотнъм и от второ попадение. Александър Коларов за малко не намери мрежата зад френския национал, който обаче протегна ръка и успя да избие силния удар на сърбина над напречната греда.

Шест минути преди края и Джо Харт трябваше да се намесва, след като "шпорите" имаха шанс за изравнителен гол. Паулиньо и Роберто Солдадо разиграха добре, а изстрелът на бразилеца бе отразен от стража на "гражданите".

Дербито на "Уайт Харт Лейн" навлезе в последните си минути, а шансове за попадение не липсваха. В 86' влезлият като резерва за Сити Вилфред Бони също получи възможност да стреля, но котдивоарецът не успя да нацели очертанията на вратата.

В добавеното време на срещата Тотнъм пропусна да стигне до драматично изравняване на резултата. Ерик Ламела получи шанс да стреля от удобна позиция в 93', но акробатичният му опит за воле попадна право в обсега на Джо Харт.