Астън Вила изпепели надеждите на Джерард за трофей в последния му сезон

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Астън Вила се класира за финала на ФА Къп, след като отстрани Ливърпул с 2:1 в много красив мач, игран на "Уембли". Момчетата на Тим Шърууд изоставаха с едно попадение, но стигнаха до пълен обрат и ще се изправят срещу Арсенал във финала, който ще е на 30 май.

За отбора на Брендън Роджърс това бе последен шанс за трофей през тази година, а също и за капитана Стивън Джерард, който в края на сезона ще напусне клуба, в който прекара цялата си кариера и ще заиграе в американската Мейджър Лийг Сокър.

Тим Шърууд постави на врата опитния Шей Гивън, а пред него действаха Леандо Бакуна, Нейтън Бейкър, Рон Влаар, Киърън Ричардсън, Ашли Уестууд, Фабиан Делф, Том Клевърли, Джак Грийлиш, Кристиан Бентеке и Шарл Н'Зогбиа.

4138972

Брендън Роджърс бе избрал в тази среща да разчита на Симон Миньоле, Емре Джан, Мартин Шкъртел, Деян Ловрен, Алберто Морено, Джо Алън, Джордън Хендерсън, Стивън Джерард, Лазар Маркович, Филипе Коутиньо и Рахийм Стърлинг. 

В първите минути на срещата отборът на Астън Вила бе притиснал противника си в неговата половина, но не успя да организира нищо интересно. Постепенно и играчите на Брендън Роджърс се разиграха и организираха не лоша атака в 6-тата минута, но Джо Алън стреля далеч от рамките на вратата.

В 12-тата минута и бирмингамци стигнаха до добра ситуация. Фабиан Делф подаде на Шарл Н'Зогбиа, който стреля, но Симон Миньоле изби в корнер, след който не последва нищо интересно.

Последваха 10-тина минути спокоен футбол, като двата тима често грешаха в центъра на терена и не организираха атаки, които да затруднят един от двамата вратари. Рахийм Стърлинг падна в наказателното поле на Вила в 21-вата минута, но трудно можеше да получи дузпа в тази ситуация.

Едва 25 минути след началото на срещата централният бранител на символичните домакини Нейтън Бейкър се приземи лошо, като тежестта му падна само на дясното коляно, а лекарският щаб категорично показа, че ще се наложи смяна. На терена се появи Жорес Окоре.

В 30-тата минута лекият натиск, който Ливърпул наложи даде резултат. Добра борба на Стивън Джерард в наказателното поле на Вила спечели топката, която премина през Лазар Маркович, Рахийм Стърлинг и се озова във Филипе Коутиньо, който се освободи от двама защитници, след което с фалцов удар откри резултата на "Уембли". 

Радостта на мърсисайдци обаче бе твърде кратка. В 38-та минута Делф направи двойно подаване с Джак Грийлиш, след което центрира по земя към Бентеке, който с плътен удар изравни, отбелязвайки деветия си гол в седем мача за клуба.

Пет минути преди почивката Деян Ловрен можеше отново да изведе мърсисайдци напред в резултата, но ударът му с глава, след точно изпълнен корнер, излезе на около половин метър в аут.

На почивката Брендън Роджърс направи интересна смяна, включвайки в игра Марио Балотели на мястото на Лазар Маркович.

Втората част започна така, както завърши първата - с по-атакуваща игра на бирмингамци, като Н'Зогбиа получи шанс да стреля в 47-та минута, но прати топката над вратата.

4138982

В 52-рата минута бе и най-чистото положение в мача от подновяването на играта. Рон Влаар подаде прекрасно към Грийлиш, който центрира към Бентеке, но изстрелът на нападателя срещна тялото на играч в "жълто" и попадна право в ръцете на Миньоле.

Все пак логичното се случи две минути по-късно. Бентеке бе изведен брилянтно от ляво, той с пета върна към Грийлиш, който моментално подаде към Делф. Последния се освободи от Деян Ловрен и се озова очи в очи със стража на Ливърпул и го преодоля безпроблемно, за да стигне тима му до пълен обрат в мача.

Постепенно играчите на Брендън Роджърс опитаха да наложат натиск, но добрата организация в защита на Вила не им позволи да стигнат до чисто голово положение.

В 73-тата минута Алберто Морено направи прекрасен шпагат, с който спря Бентеке от това да направи резултата 3:1, след като нападателят се бе озовал сам срещу Миньоле, след грешка на Ловрен в защита.

Втората смяна за Тим Шърууд дойде в 75-тата минута, като терена напусна Н'Зогбиа, а на негово място се появи Скот Синклеър. Веднага след това и северноирландският мениджър на "червените" направи втората си промяна. На терена влезе Глен Джонсън, заменяйки Джо Алън, който се позагуби през второто полувреме.

В 79-тата минута героят за Вила Делф получи първия жълт картон в мача, след като спря непозволено Коутиньо на няколко метра пред наказателното поле. Зад топката застана капитанът на Ливърпул Джерард, чийто шут бе изключително разочароващ, попадайки в средата на вратата, пазена от Шей Гивън. Седем минути преди края на срещата млади Грийлиш бе заменен от Джо Коул.

В 86-тата минута Коутиньо центрира от корнер към Джерард на близката греда. Ветеранът стреля по диагонала с глава, но топката бе изчистена буквално от голлинията от Киърън Ричардсън.

В 88-та минута странчиният рефер на срещата спря обещаваща голова атака на Ливърпул заради засада, при която Марио Балотели се разписа.

В 90-тата минута на терена се появи и Рики Ламбърт, който замени Морено.

В даденото от съдията 4-минутно продължение играчите на Брендън Роджърс се настаниха изцяло в половината на Вила, но не стигнаха до нищо интересно и отпаднаха от надпреварата.