Челси оцеля срещу Уест Хям (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Челси спечели изстрадана, минимална, но и много ценна победа с 1:0 като гост на един от най-негостоприемните домакини - Уест Хям - в едно от лондонските дербита в 28-ия кръг на английската Висша лига.

В 22-ата минута Еден Азар откри резултата с просто докосване фронтално срещу вратата на домакините, след като засече центриране по земя от дясно на Рамирес, който пък бе намерен от Франсеск Фабрегас - 0:1.

Така белгийската звезда на Челси продължи серията си от четири гола в гостувания на тима, след като предишните му 11 попадения за "сините" бяха реализирани на "Стамфорд Бридж". Неговото попадение бе единствено в мача, който обаче предложи много емоции и голови положения за зрителите, като в два случая съперниците претендираха за дузпа по идентични причини - игра с ръка, но съдията прецени, че тя е била прилепяна до тялото.

В крайна сметка Челси спечели и събра 63 точки, за да запази аванса си от 5 на върха пред Манчестър Сити, който по същото време победи Лестър с 2:0, но е и с мач повече от "сините". Уест Хям е 10-ти с 39 пункта, след като няма победа вече в шести пореден мач. Също така "чуковете" нямат гол в шест от последните си седем дербита с Челси и пето поредно.

Голът на Азар позволи на отбора да се оттегли с преднина на полувремето, след като преди почивката вратарят Тибо Куртоа трябваше на два пъти да демонстрира световна класа, а Диафра Сако пропиля също толкова отлични шансове в противниковото наказателно поле заради шокираща липса на контрол.

В 57-ата минута Рамирес нацели страничната греда, а малко преди това Диего Коста за втори път в мача не се възползва от извеждащо подаване и не можа да увеличи аванса на "сините". Куртоа се погрижи и през второто полувреме Сако да не успее да го преодолее, като Уест Хям продължи да внася напрежение в противниковото наказателно поле. Методът с центрирания и предизвикване на мелета обаче не проработи до такава степен, че да се стигне до нов удар, който да провокира Куртоа да се намесва.

В добавеното време Еден Азар нахлу в наказателното поле, но реши да подаде вдясно за Уилиан, чийто изстрел от чиста позиция и пред опразнена врата не можа да намери очертанията.