Манчестър Юнайтед взе реванш за срама срещу Лестър (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Манчестър Юнайтед поне временно се извиси на трето място в класирането на английската Висша лига, след като спечели категорично с 3:1 домакинството си на последния в таблицата Лестър в мач от съботната програма на 23-ия кръг.

Така „червените дяволи“ взеха частичен реванш от съперника си за унижението, което преживяха в предишния двубой помежду им на стадиона на „лисиците“ - тогава 20-кратният английски шампион поведе с 2:0, но в крайна сметка отстъпи с 3:5.

Още преди почивката с голове на Робин ван Перси в 27-ата, Радамел Фалкао в 32-ата и автогол на Уес Морган в 44-ата минута Юнайтед си осигури повече от комфортен аванс и се постара да не допуска подобен обрат като този в предишната среща на двата тима.

Тогава за първи път в цялата история на Висшата лига отбор осъществява обрат и печели срещу гранда от Манчестър, след като е отстъпвал с два гола разлика. Възпитаниците на Луис ван Гаал вече събраха 43 точки и дръпнаха с 1 на Саутхямптън в борбата за третото място.

„Светците“ обаче в неделя приемат Суонси от 18 часа и може да се завърнат в топ 3 при победа. Тотнъм също им диша във врата от петото място с актив от 40 точки, след като днес спечели с 3:0 като гост на Уест Бромич Албиън. Лестър пък е последен със 17 пункта, на три от спасителната 17-та позиция, заемана към момента от Бърнли.

В 27-ата минута великолепно извеждащо подаване на Дейли Блинд остави сънародника му Робин ван Перси очи в очи с вратаря на гостите Марк Шварцер. С подобна комбинация двамата холандци изумиха света на Мондиал 2014, когато вдъхновиха „лалетата“ за обрат от 0:1 до 5:1 срещу Испания, но този път Ван Перси с крак завърши атаката и откри резултата.

С гола си холандският стрелец увеличи головата си сметка на 9 във Висшата лига през сезона и излезе еднолично на върха при реализаторите в клуба, изпреварвайки с един гол Уейн Рууни.

В 32-ата минута Фалкао бе на правилната позиция в наказателното поле на Лестър, за да направи добавка и да удвои аванса на „червените дяволи“. За 9 появи в игра с екипа на Юнайтед колумбийският тигър вече има 4 попадения и три асистенции.

В 44-ата минута след изпълнение на корнер от Рууни Дейли Блинд засече топката зад гърба си, а в стремежа си да изчисти, Морган с глава прати кълбото в собствената си мрежа и съвсем развали следобеда за Лестър – 3:0.

В 81-ата минута Марчин Василиевски с глава засече центриране на Марк Олбрайтън и реализира почетно попадение в мрежата на безпомощния Давди де Хеа – 3:1. Това бе гол номер 300, който "червените дяволи" допускат на "Олд Трафорд" във Висшата лига.

С изключение на поражението с 0:1 от Саутхямптън, Манчестър Юнайтед няма загуба в последните си 13 мача и съвсем резонно може да се смята за основен претендент поне за четвъртата позиция, при положение, че именно неопитните в подобни битки „светци“ се намират на третото място през по-голямата част от сезона до момента.

Луис ван Гаал предпочете да използва схема с четирима бранители пред Давид де Хеа – Люк Шоу, Маркос Рохо, Фил Джоунс и Антонио Валенсия, като тройката в средата на терена бе изградена от Блинд вместо Майкъл Карик, Аднан Янузай и Уейн Рууни. Анхел ди Мария бе поставен зад двамата нападатели Ван Перси и Фалкао.