Пет мегасблъсъка в модерната история на Ливърпул и Челси (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Съперничеството между отборите на Ливърпул и Челси е едно от най-големите в английския футбол. Мачовете между тези два тима винаги носят спиращи дъха моменти, сълзи и радост сред феновете, а също и сред играчите.

През годините сме ставали свидетели на сблъсъци между „червени“ и „сини“ във всички възможни турнири и ще ви представим пет от най-запомнящите се мачове.

На 27 февруари 2005 двата тима правят страхотен мач на финала за Карлинг Къп, който Челси печели с 2:3 след продължения. Жозе Моуриньо и Рафаел Бенитес правят първи крачки като мениджъри в английския футбол и враждата между тях започва именно в този мач.

Само 45 секунди са нужни на Ливърпул, за да открие резултата след невероятно воле на Йон Арне Рийзе, което препарира Петр Чех.

11 минутти преди края, истинското шоу на „Милениъм Стейдиъм“ започва – Стивън Джерард опитва да изчисти топката от собственото си наказателно поле, но вместо това, тя се озовава в мрежата зад Йержи Дудек и резултатът е изравнен 1:1. Този гол е и началото на омразата между Моуриньо и феновете на мърсисайдци. Веднага след изравнителното попадение на Челси, „Специалния“ минава покрай „червената“ агитка и с пръст им показава, че трябва да замълчат, заради което е изгонен от четвъртия съдия в мача. Привържаниците, от своя страна, не остават длъжни на мениджъра и веднага започват да го обиждат.

В редовното време мачът завърши при 1:1, което означаваше продължения.

След 107 минути игра Челси осъществи пълен обрат след гол на Дидие Дрогба.Матея Кежман направи преднината на лондончани два гола осем минути преди края на продълженията.Ливърпул върна едно попадения и запази шансове за нов обрат минута по-късно чрез Антонио Нунес, но Челси се защити добре и спечели Карлинг Къп.

След мача капитанът на „червените“ Стивън Джерард, който неколкоратно бе свързван с трансфер в лондонския тим през 2005 и 2006 година заяви: Беше кошмар. Бях готов да се самоубия. Един от най-лошите ми дни. Сигурно част от феновете са си мислели, че съм си вкарал автогола нарочно.


Датата е 03 май 2005 година, двата тима се срещата на 1/4 финалите на Шампионска лига. В първия двубой на „Стамфорд Бридж“ не е отбелязан нито един гол, а в преиграването Ливърпул печели с 1:0 след гол, при който топката не минава голлинията и по-късно е наречен „призрачен гол“.

Мнозина смятат, че най-великият двубой е този от 15 април 2009 година в мач от 1/4 финалите на Шампионска лига. Седмица по-рано на „Анфийлд“ Челси печели с убедителното 3:1, а на реванша на „Стамфорд Бридж“ мегасблъсъка предлага на феновете си зрелище с осем гола и два пълни обрата. Фабио Аурелио и Шаби Алонсо направиха 2:0 за Ливърпул, но след това блеснаха Дидие Дрогба, Алекс и Франк Лампард. Нов обрат, Лукас Лейва и Дирк Каут дават отново преднина на тима си, но Франк Лампард с втория си гол слага край на спора – Челси се класира за 1/2 финалите след общ резултат 7:5.


Датата е 21 април 2013 година. Бенитес е поел ръководните функции в Челси и трябва да се завърне на „Анфийлд“ за кръг от английската Висша лига. Всички смятат, че испанеца ще бъде най-коментирания човек на терена, но Луис Суарес иззема функциите на бившия мениджър на "червените". Първо нападателят играе с ръка в наказателното поле и дава шанс на Челси да изпълни дузпа, при която точен е Лампард за 1:2. Това изнервя Суарес, който си го изкарва на Бранислав Иванович, като го захапва за ръката (по-късно уругваецът получава наказание да не играе в следващите 10 мача на клуба си), а в добавеното от съдията продължение вкарва гол за 2:2.

Година по-късно - 27 април 2014 година бе последният дуел с марка „Ливърпул – Челси“, който доведе до огромен зрителски интерес. Ливърпул се бореше за титлата в Англия, когато Джерард се подхлъзна и подари топката на Демба ба, той реализира, а по-късно Челси вкара и втори гол, за да „убие“ съвсем надеждите на мърсисайдци.