Челси едва не се изложи срещу 4-тодивизионен отбор за Купата

галерия:

снимка: БТА/AP

Макар и с експериментален състав, Челси си свърши работата при гостуването на четвъртодивизионния Шрюсбъри и спечели с 2:1, за да се класира за 5-ия кръг в турнира за Купата на Лигата (Кепитъл Уан Къп).

Резултатът чак в 48-ата минута откри легендарният нападател на лондончани Дидие Дрогба след добра многоходова комбинация между него, Мохамед Салах и Андре Шюрле. Котд'ивоарецът се разписва вече в трети пореден мач, след като откри головата си сметка от дузпа преди седмица при разгрома с 6:0 над Марибор в Шампионска лига, а през уикенда порази мрежата на Манчестър Юнайтед.

Влезлият като резерва Ендрю Манган за малко не развали плановете за спокойна визита на Челси, след като изненадващо изравни в 77-ата минута, но друга резерва на домакините – Джърмейн Грандисън – само пет по-късно изпревари Дрогба след центриране на Уилиан и с глава прати кълбото в собствената си мрежа за 1:2.

Лондончани отново не бяха решителни при аванс в резултата и както се случи срещу Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед в първенството, допуснаха изравнителен гол сравнително късно. В този случай обаче класата на съперника бе твърде ниска, за да притесни сериозно играчите на Жозе Моуриньо.

4121405

Специалния бе заложил на смесица от опитни и млади футболисти в стартовия състав, предвид характера на двубоя – турнирна битка на ранен етап срещу четвъртодивизионен съперник – и многото контузени играчи в лазарета на тима.

Най-възрастният играч на „сините“ от Лондон (играещи с резервните жълти екипи) бе единственият типичен нападател Дидие Дрогба (36-годишен), но в ариегарда като десен бек дебют направи 18-годишния Андреас Кристенсен.

Пред вратаря Петър Чех (титулярът от първенството Тибо Куртоа не бе в групата) се бяха подредили още защитниците Гари Кейхил, Филипе Луис и Кюрт Зума. Луис едва срещу Манчестър Юнайтед миналия уикенд изигра първите си пълни 90 минути в английското първенство, а Зума отново бе със задача да замести Джон Тери в сърцето на отбраната.

4121407

20-годишният Зума точно преди седмица дебютира в Шампионска лига при разгрома с 6:0 над Марибор, а на „Олд Трафорд“ влезе като резерва в 92-ата минута, за да отчете за първи път и присъствие в английския елит.

В турнира за Купата на лигата обаче Зума вече има мач и гол за Челси – той откри резултата преди повече от месец при успеха с 2:1 над Болтън на „Стамфорд Бридж“ в първия двубой на тима от надпреварата.

19-годишният холандец Нейтън Аке си партнираше в халфовата линия с нигерийския национал Джон Оби Микел, както бе срещу Болтън, като иначе тийнейджърът също дебютира в Шампионска лига при 6:0 над Марибор преди седем дни.

Един от героите на Мондиал 2014 Андре Шюрле заедно с Оскар и Мохамед Салах трябваше да подкрепят Дидие Дрогба от малко по-задни позиции.

4121408

Преди почивката обаче мачът бе изключително скучен, като не се оправдаха очакванията за доминация на Челси и гостите дори не можеха да се похвалят с териториално преимущество или по-дълго владение на топката.

Малкият брой удари към вратата на ирландския вратар Джейсън Лютуилър бяха неточни и Дидие Дрогба през първото полувреме се запомни само с конфузна ситуация в собственото наказателно поле, когато с две ръце прегърна топката, изпратена по погрешка към него от Микел с глава при защита на корнер.

Петър Чех трябваше да се намесва решително още в 5-ата минута, когато след ъглов удар играч на домакините стреля опасно с глава, но чешкият страж показа класата си. Като цяло обаче Шрюсбъри игра прекалено затворено, за да могат звездите на съперника да разгръщат атаките си, а в същото време футболистите на Моуриньо не демонстрираха никакъв креативизъм.

Само три минути след почивката обаче бяха необходими на Челси, за да разгърне поне частица от потенциала и да отбележи красиво изграден гол. Шюрле се бе преместил вдясно и с пас по земя намери Салах, който от дъгата на наказателното поле с едно докосване матира двама бранители, пращайки топката на крака на Дрогба в пролуката в защитата на Шрюсбъри. Нападателят от Кот д'Ивоар с две сръчни и бързи докосвания овладя кълбото и го прати неспасяемо в мрежата на домакините за 0:1.

Секунди по-късно позитивният старт на Челси можеше да даде още плодове, като този път Шюрле реши сам да пробва късмета си от около 25 метра, но стражът Лютуилър успя с върха на пръстите си да избие в корнер.

Домакините също имаха на два пъти шанс бързо да върнат равенството, но ударите им от далечна дистанция минаваха покрай вратата на Чех. Привидно спокойното темпо от този момент нататък обаче като че ли подлъга гостите, защото след 70-ата минута играчите на Шрюсбъри отново започнаха да приближават противниковата мрежа.

Изненадващо в 78-ата минута след изпълнение на корнер и неуспешно изчистване от страна на защитник на Челси резервата на домакините Манган прониза безпомощния Чех от около седем метра, за да прати в екстаз трибуните – 1:1.

Само 5 минути по-късно обаче Уилиан центрира от левия фланг и защитникът Грандисън в стремежа си да попречи на Дрогба да засече топката, сам я прати в мрежата на Шрюсбъри с глава – 1:2. Този път лондончани задържаха аванса си до края и стигнаха до победата.