Ливърпул премаза Тотнъм в дебюта на Балотели

галерия:

снимка: БТА/AP

Марио Балотели записа официален дебют за Ливърпул, а мърсисайдци спечелиха с 3:0 днешното си гостуване на Тотнъм в мач от третия кръг на английската Висша лига.

Супер Марио стартира сред титулярите на Брендън Роджърс и изигра около един час за своя нов тим, но не успявайки да се разпише, въпреки някои добри възможности за това. Головете за Ливърпул реализираха Рахийм Стърлинг, Стивън Джерард от дузпа и Алберто Морено, като по този начин "червените" се изкачиха в първата половина на таблицата с актив от шест точки след три изиграни двубоя.

Тотнъм пък записа първо поражение за този сезон, оставайки също с актив от шест пункта до момента. "Шпорите" стартираха кампанията позитивно и записаха две поредни победи, но днес лондонският тим бе тотално надигран от гостуващия си съперник на "Уайт Харт Лейн".

Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино заложи на Емануел Адебайор на върха на атаката, докато Насер Шадли, Кристиан Ериксен и Ерик Ламела действаха от втора позиция в схемата на аржентинеца. Бенталеб и Капу стартираха като двойка вътрешни халфове. Роуз, Фертонген, Кабул и Дайър бяха наредени в защита пред Уго Лорис.

Новото попълнение Марио Балотели стартира в атака за Ливърпул, докато Филипе Коутиньо бе оставен на резервната скамейка. Даниел Стъридж партнираше на италианеца в предни позиции, докато Рахийм Стърлинг действаше в близост до двамата нападатели. Джо Алън и Джордан Хендерсън стартираха един до друг в средата на терена, а капитанът Стивън Джерард бе поставен пред защитата. Хави Манкийо, Деян Ловрен, Мамаду Сако и Алберто Морено започнаха в отбрана пред Симон Миноле.

За мениджъра на Ливърпул Брендън Роджърс това бе и мач №100 начело на петкратния европейски шампион.

4110763

Още в 3' Марио Балотели можеше да отбележи първия си гол за Ливърпул, но стражът на домакините Уго Лорис се намеси решително. Акция на „червените“ завърши с центриране на Рахийм Стърлинг към италианеца, който бе оставен непокрит в непосредствена близост до голлинията. Балотели засече кълбото с глава, но изпращайки го право в обсега на френския национал.

Резултатът все пак бе открит в 8', когато нова добра атака на мърсисайдци даде желания резултат. Дани Стъридж изведе по чудесен начин Джордан Хендерсън в наказателното поле на Тотнъм, а халфът на гостите забеляза мигновенно доброто позициониране на Рахийм Стърлинг. Последва прецизен пас към крилото, а Стърлинг свърши най-лесното, чуквайки топката в мрежата за 0:1.

4110760

Минута по-късно „шпорите“ можеха да отговорят на предизвикателството. Деян Ловрен изпусна Емануел Адебайор от поглед, като тогоанецът излезе очи в очи със Симон Миноле. Последва прехвърлящ удар на африканския таран, който обаче не намери очертанията на вратата. В 12' Даниел Стъридж потърси десния долен ъгъл зад Уго Лорис, но хубавият удар на нападателя с левия крак излезе в аут.

Две минути по-късно пред Марио Балотели се отвори и втора възможност за попадение, но и този път италианският таран не бе достатъчно ефективен с глава.

4110758

Резултатът на „Уайт Харт Лейн“ лесно можеше да бъде удвоен в 24', когато груба грешка на Ерик Дайър за малко не коства много на Тотнъм. Бранителят на лондончани не успя да изчисти топката около центъра на терена, позволявайки на бързия Стърлинг да напредне в половината на „шпорите“. Английският национал опита да намери Даниел Стъридж зад защитата на Тотнъм, но подаването на младока бе пресечено. В 30' Балотели и Стъридж разиграха добре пред вратата на „шпорите“, но техничният изстрел на последния бе уловен от Уго Лорис.

След около половин час игра пред Марио Балотели се откри и трета добра възможност. Уго Лорис излезе извън пеналтерията и пресече подаване на италианеца, но топката отново се озова в краката на футболиста с №45. Балотели опита да насочи кълбото по посока опразнената врата на Тотнъм, но изстрелът от сериозна дистанция на италианеца се оказа твърде неточен.

4110761

Три минути преди почивката жестока грешка на „червената“ отбрана за малко не доведе до изравняване на резултата. Деян Ловрен и Мамаду Сако не се разбраха помежду си, тръгвайки едновременно към една висока топка в половината на Ливърпул. И двамата централни бранители се разминаха с топката, което и позволи на Насер Шадли да се озове очи в очи с Миноле. Белгиецът отправи мощен удар с десния крак, но неговият сънародник под рамката реагира отлично и спаси.

Втората част стартира кошмарно за Тотнъм, след като още в 48' Ерик Дайър сътвори страхотна глупост, задържайки с ръка Джо Алън в наказателното поле на своя тим. Реферът Фил Дауд не се поколеба да посочи бялата точка, а капитанът на мърсисайдци Стивън Джерард не остави шансове на Уго Лорис, изпълнявайки убедително за 0:2.

4110759

Всичко на „Уайт Харт Лейн“ бе предрешено след точно час игра, когато Алберто Морено отбеляза първия си гол с екипа на Ливърпул. Испанецът открадна една топка от току-що влезлия Андрос Таунсенд, нахлувайки с бясна скорост в половината на „шпорите“. Андалусецът реши да завърши сам атаката и с кинжален изстрел намери долния десен ъгъл на вратата, покачвайки на 0:3 в полза на мърсисайдци.

Минута по-късно Брендън Роджърс извърши и двойна промяна в своя състав, като дебютантът Марио Балотели и Джо Алън отстъпиха местата си на Лазар Маркович и Емре Джан.

4110766

Двадесет минути преди края Рахийм Стърлинг сътвори най-красивия момент от началото на срещата, но младият ас на Ливърпул завърши акцията си по фрапантен начин. Талантът на мърсисайдци осъществи впечатляващ дрибъл в наказателното поле на Тотнъм и преодоля няколко бранители на "шпорите", излизайки очи в очи с Уго Лорис. Вместо обаче да разстреля вратаря на домакините, английският национал подари топката на френския страж, който нямаше проблеми да улови.

До края на срещата футболистите на Тотнъм опитаха да стигнат поне до почетен гол в мрежата на Ливърпул, но дори и това се оказа непосилно за играчите на Почетино. "Шпорите" всячески се опитваха да пробият отбраната на "червените", но в днешния ден воденият от Брендън Роджърс състав се защитаваше отлично и не допусна нови главоболия за Симон Миноле.