Лудогорец - Ботев (Пловдив): “Орлите” устремени към нов требъл

галерия:

снимка: БТА

Тази вечер шампионът Лудогорец излиза срещу финалиста за Купата на страната Ботев (Пловдив) в спор за Суперкупата на България. Двубоят е на стадион “Лазур” в Бургас от 20:30 часа.

За разлика от миналогодишния финал за Купата на страната - двата отбора са в доста различно състояние. Лудогорец успя да запази основните си футболисти, като надгради селекцията си с няколко нови качествени попълнения, най-прясното от които дойде от Ботев вчера в лицето на тунизийския голмайстор Юнес Хамза. Освен него “орлите” взеха от “канарчетата” и националът на Мадагаскор Абел Анисе.

На “Колежа” ситуацията е диаметрално противоположна. В Настоящият Ботев (Пд) няма нищо общо с отбора през миналия сезон, който тази зима привлече играчи за около 2 милиона евро и открито заяви шампионски амбиции.

В момента пловдивският гранд се намира в сериозна финансова криза и в Коматево тече разпродажба на звездите, а съставът се попълва от играчи, склонни да се съобразят с новите ограничения за тавана на заплатите в клуба.

4107171

И двата отбора ще бъдат водени от нови треньори след напускането на Станимир Стоилов и скорошното уволнение на спечелилия титлата и Купата с Лудогорец Стойчо Стоев. “Канарчетата” се разминаха и с националния селекционер Любослав Пенев и сега играят под ръководството на Велислав Вуцов. Шансът да бъде наставник на “орлите” пък получи вече бившия помощник на Ивайло Петев и Стойчо Стоев - Георги Дерменджиев.

Лудогорец не започна много убедително новия сезон в А група, но за сметка на това “зелените” засега постигат целите си в Европа. Те отстраниха за втори пореден път сръбския гранд Партизан и сега само румънския Стяуа стои на пътя им пред така мечтаните групи на Шампионската лига. Трикратният шампион на България ще търси втория си требъл след този през 2012 г., когато начело на тима бе Ивайло Петев.

4107170

В този смисъл мачът за Суперкупата за Лудогорец е само за престиж, докато залогът пред Ботев е по-висок. Евентуална победа ще вдигне самочувствието на “канарчетата”, а освен това пловдивчани не са печелили трофей от далечната 1981 г., когато триумфираха с Купата на България.

Велислав Вуцов заяви, че ще заложи основно на млади играчи и на резерви. Той сподели, че със сигурност от основния състав ще излязат на терена капитана Йордан Христов и Мариян Огнянов. Новото попълнение от белгийския Геел Александър Колев вероятно пък ще започне за първи път като титуляр за Ботев.

Ботев (Пловдив) тръгна за Бургас с група от 18 футболисти, като от нея отпадна наказаният Томаш Иршак.

От състава на Лудогорец пък отпаднаха контузените Браян Ангуло и Йордан Минев, а добрите новини са свързани с възстановяването от травми на Александър Барт и Георги Терзиев.

Георги Дерменджиев потвърди, че е напълно възможно новото попълнение на "орлите" Юнес Хамза да излезе срещу бившия си отбор тази вечер.