Сент Етиен с първи успех над Лион от 20 години

снимка: ligue1.com

Сент Етиен надделя над Олимпик Лион с 3:0 в мач от 15-ия кръг на френското футболно първенство и записа първи успех над съперника на собствен терен от над 20 години. Така възпитаниците на Кристоф Галтие събраха 26 точки и се изкачиха на пета позиция в класирането.

Гостите от Лион пък прекъснаха серия от десет мача без загуба в Лига 1 и останаха на трето място с 27 точки. Лидер е Олимпик Марсилия с 34 точки, а шампионът Пари Сен Жермен е втори с точка по-малко. Двубоят на "Жофроа Гишар" започна добре за домакините и в 17-ата минута Мустафа Сал откри резултата с глава след центриране от корнер на Макс-Ален Градел.

Шест минути преди почивката Сент Етиен удвои аванса си. Градел проби от ляво и подаде към непокрития в пеналта Рики Ван Волфсвинкел, който вкара за 2:0. В 49-ата минута Лоик Перен беше близо до трети гол, но стреля в напречната греда след центриране от фаул на Градел.

В средата на втората част домакините все пак направиха аванса си класически. Рено Коад се възползва от лошо изчистване на Корентен Толисо и за трети път прати топката в мрежата на Антони Лопеш.

Гостите имаха възможност да върнат едно попадение, но в 78-ата минута Александър Лаказет пропусна дузпа, отсъдена за нарушение на вратаря Стефан Рюфие срещу Набил Фекир. Така Сент Етиен победи Олимпик Лион в официален мач на "Жофроа Гишар" за първи път от 5 април 1994 година, посочва БТА.