Поверително с Пеп: Нощта, превърнала Меси в кошмара на всеки защитник

снимка: Guliver/Getty Images

В най-новата книга за старши-треньора на БайернХосепГуардиола (Пеп Поверително), авторът МартиПеранау пише за вечерта, в която испанският мениджър трансформира звездата на Барселона Лионел Меси в разрушителя, който е днес.

Преди време "Телеграф" разкри, как Гуардиола прави своите проучвания на противниците на тима и изведнъж е изникнал с идея как да използва Меси в ролята, в която го познаваме всички днес - Фалшива 9-ка.

В откъса от книгата, в която се описва кариерата на Пеп, е отделено значително внимание на Лионел Меси, както и на вечерта, която променя всичко - денят преди Ел Класико през пролетта на 2009. И всичко е започнало с едно обаждане късно вечерта...

Гуардиола разкрива слабостта на Реал Мадрид

Барселона трябваше да играят с Реал Мадрид през май 2009 и Гуардиола е стоял в офиса дълги часове, изучавайки играта на своя опонент. Това е нещо, което той винаги прави - гледа всички 90 минути на няколко двубоя, както и с други видеа, подготвени от неговите асистенти в Барселона

"Сядам и гледам две - три видеа. Водя си записки. Тогава дойде и моето вдъхновение - моментът, който носи смисъла на моята професия. Моментът, в който знаех, че имам идеята. Знам как да победя. Трае само около минута, но това беше моментът, в който моята работа носеше смисъл", казва Пеп.

Докато гледа видеа с играта на Реал Мадрид, той наблюдава внимателно игровияпрлан на съперника, съзрявайки една основна слабост - центъра на терена. Той вижда как полузащитниците Гути, Дренте и Гаго натискат високо халфовете на Барселона в опит да спрат играта на пасове на тима, пресирайкиШави и ЯяТуре. В същото време, централните им защитници Метцелдер и ФабиоКанаваро стоят близо до наказателното поле, оставяйки голяма дупка в средата на терена.

Обаждането, което променя живота на Меси

Мениджърът на Барселона тогава звъни на Лионел Меси, който по това време все още няма 22 години.

"Лео, Пеп е. Видях нещо важно. Нещо много важно. Защо не дойдеш насам? Сега, моля", казал Гуардиола късно вечерта на аржентинския талант.

Половин час по-късно Меси е в офиса на своя треньор и му е показано видео, на което Гуардиола посочва празното място в средата на терена, наричайки го "зоната на Меси".

"Утре в Мадрид искам да почнеш на крилото, както обикновено, но в минутата, в която ти дам знак, искам да се дръпнеш от полузащитниците и да отидеш в пространството, което ти показах. В секундата, в коятоШави или Иниеста ти даде топката, искам да я поемеш и да се насочиш към вратата на Касияс", дал наставления Гуардиола.

До този момент никой друг не знаел за плана на Пеп. Асистентът Виланова е разбрал за замисъла на следващия ден, докато Шави и Иниеста са разбрали малко преди първия начален сигнал на срещата.

"Когато видите Лео в пространството между двете линии, не се замисляйте. Дайте му топката. Както направихме в Хихон", обяснил Гуардиола на дуото в средата на терена.

Роди се фалшивата 9-ка

В началото на двубоя СамуелЕто'о играе като централен нападател, докато Меси е на крилото. Всичко това продължава до 10-ата минута, когато Гуардиола дава сигнала...

Ето'о минава на крилото, докато Меси минава в центъра. Само че той играе много по-дълбоко от всеки друг играч - роля, която по принцип е за атакуващите халфове. И Канаваро, и Метцелдер са объркани. Те не са сигурни дали да стоят по-близо до Касияс, да гонят Меси или....

"Фабио и аз се спогледахме и се чудехме какво да правим. Да го последваме ли в халфовата линия, или да останем до Икер Касияс? Нямахме представа", спомня си Метцелдер.

Това, което последва, беше буквално унищожение на Реал Мадрид, като Барселона победи с 6:2 на "Сантяго Бернабеу" в едно от най-едностранните издания на Ел Класико играни през годините - и новата роля на Лионел Меси беше в центъра на разрушението на "белия балет".