А група удари в земята Холандия и Австрия по играчи на Евро 2016

снимка: БГНЕС

България остана много далече от класиране на европейското, но по стечение на обстоятелствата нашата “А” група има повече представители на финалите във Франция от първенство като холандската Ередивизи. След обявяването на окончателните състави на 24-те участника в шампионата на Стария континент бе направена и класация спрямо това в кои страни изкарват парите си общо 552-мата футболисти.

Румънският национален селекционер Ангел Йорданеску реши да заведе на европейското и тримата играчи на българския шампион “Лудогорец” от разширения си състав. В отбора на северната ни съседка са имащият трибуна на свое име в Разград защитник Козмин Моци, халфът Андрей Препелица и нападателят Клаудиу Кешеру.

Така “А” група се сдоби с трима представители на финалите. Холандската Ередивизи има само двама. Причина за това е провалът на “лалетата” в европейските квалификации, като те не успяха да стигнат дори до бараж.

“А” група е и пред австрийската Бундеслига, въпреки че алпийската държава се класира директно за финалите. В нейния състав обаче има 21 легионери. Заедно с българското първенство по 3-ма представители имат и тези на Норвегия и Катар. С по 2-ма освен Холандия и Австрия са американската МЛС и албанският елит. Албанците като австрийците са на финалите с 21 легионери.

Номер 1 по представители на финалите е английската Висша лига със 139. На второ място се нарежда германската Бундеслига с 65, а трета е италианската серия “А” с 56. Един по-малко има испанската Примера дивисион. Топ 6 се допълва от Русия (32) и Франция (22). Първенствата на Мексико, Австралия, Канада и Израел също ще имат представители във Франция.

"24 часа"