След 20 години чакане: Славия отново е в Европа!

снимка: БГНЕС

Славия ще участва в европейските клубни турнири за първи път от 20 години насам, след като очаквано в последния кръг на А група срази Монтана с 3:1 и си осигури четвъртата позиция в крайното класиране на първенството.

Поради факта, че носителят на Купата на България ЦСКА има забрана за участие в предваврителните кръгове на Лига Европа, то именно Славия като 4-ти в таблицата ще заеме неговото място.

За последно Славия игра в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1996/97. Тогава "белите" бяха шампиони, но заради ниския коефициент на страната ни първенецът не получава право да играе в предварителните кръгове на Шампионската лига, а мери сили за Купата на УЕФА. Славия отстрани през 96-та Инкарас (Литва) след 4:3 и 1:1, а в следващия кръг отпадна от Тирол (Инсбрук) след равенство 1:1 и загуба с 1:4.

Йомов в 22-ата минута откри резултата за „белите“, а в 30-ата Станкев покачи на 2:0. Георгиев върна интригата в 80-ата, но 120 секунди преди края на редовното време Стоев бе точен за 3:1.

По същото време основният конкурент на Славия – Локомотив (Пловдив) – спечели визитата си на Пирин в Благоевград с 2:1, но остана зад „белите“ в крайното класиране, въпреки че и двата тима завършиха първенството с 49 точки. Славия обаче има предимство в преките двубои и затова от следващия сезон ще представя страната ни в Европа.

С два гола на Веселин Марчев „смърфовете“ измъкнаха успеха, като той бе точен в 20-ата и 63-ата минута, а между попаденията му се разписа Мартин Тошев в 56-ата. Тошев приключва шампионата с 10 гола, като лидер при голмайсторите за пети път е Мартин Камбуров от Локо със своите 18 попадения.

Трета загуба в последните си четири мача записа Левски, след като допусна обрат от 1:0 до 1:2 при визитата си на третия в крайното класиране Берое. Мачът нямаше заряд, защото „сините“ си бяха осигурили подгласническата позиция, а „заралии“ - своето място в топ 3.

Георги Костадинов откри резултата в 29-ата минута, но в 64-ата Елиаш да Силва изравни, а в 68-ата капитанът Иво Иванов донесе четвъртата поредна домакинска победа на Берое над Левски.