Гриша Ганчев обеща да спаси ЦСКА от заличаване, цели се в евро успехи

снимка: БГНЕС

Благодетелят на ЦСКА Гриша Ганчев даде специално интервю за третото издание на книгата "Това е ЦСКА". Разговора с бизнесмена проведе директорът на Музея на спортната слава на армейците и доайен на спортните журналисти в България Александър Манов в началото на февруари. Публикуваме интервюто без редакторска намеса.

- Г-н Ганчев, ваши близки, съидейници, привърженици на спорта и ЦСКА разказват, че надпреварата в бизнеса, в спорта, а и в живота вие я гоните на бял кон. Така ли е?

- Обичам просто да докарвам нещата докрай. Старая се, но не всеки път се получава. Далеч съм от перфектния човек.

- През 1994 г. господин Илия Павлов ли бе по-настоятелен да закупи ЦСКА, или вие закъсняхте?

- По това време живеех в Щатите и по света и имах други планове. Явно в България да инвестираш и да създаваш поминък, особено ако си българин, е много мръсно нещо. Е в сто процента от случаите си голям престъпник за угода на политическата каста и угодните им журналя.

- Когато взехте футболния отбор на Литекс, много хора считаха тогава, че това е лудост. Вие обаче доказахте, че амбицията ви е осъществима и оставихте в този красив град нещо трайно, запомнящо се. Успяхте ли да осъществите вашите виждания за едно модерно строителство и един футболен клуб, който да отговаря на европейските изисквания?

- Старахме се с моите колеги и съдружници да направим така, че да не се срамуваме след време. Оказа се, че Ловеч от петдесет-шейсетхиляден град, когато почнахме, към момента е петнадесет-двадесет. Немотията и безработицата прогониха младите и образовани хора по света. Това е и причината интересът към отбора на Ловеч откъм публика постоянно да намалява. Това е голям проблем - спортът е за публиката.

- ЦСКА (България) за вас е като майчиното мляко, което не се забравя. Така ли е?

- Да, аз обичам ЦСКА от дете.

- Вие и вашите съмишленици сте новите строители (а не спасители, защото спасител е само Всемогъщият и неговият син Исус Христос) на Институцията ЦСКА. Първите стъпки в тази насока сигурни ли са?

- Ще направя всичко по силите си да спасим този велик клуб от заличаването, което му начертаха.

- Още в първите дни на петдесетилетието на миналия век ФК ЦСКА бе първият български футболен отбор в Европа. Медиите в Холандия, Белгия и други европейски страни сипеха похвали за играта на футболистите от непознатата за някои България. Това ли е според вас трайната следа, оставено в Европа?

- За съжаление останаха само черно-бели снимки. Което е пагубно за институцията ЦСКА във всички спортове. Надявам се, постепенно да бъзстановим някакви позиции. Държавите, които изброихте, са на светлинни години напред.

- Кой или кои поставиха железен прът в мощната машина с марка ЦСКА?

- Един самозабравил се млад и много "кадърен" бизнесмен, умело покрит зад политическата фасада - името му е г-н Делян Пеевски и много, много корумпираният президент на БФС г-н Борислав Михайлов.

- Нашата спортна общественост и милионите привърженици на Институцията очакват от вас разширен (Програма) изказ за бъдещето на ЦСКА. Това ще се осъществи ли скоро?

- За съжаление нещата са дотолкова сбъркани, че е нещо като Параграф 22. Естествено, че като имам яснота, ще изляза пред обществеността и ще я споделя.

- Надграждането на ФК ЦСКА приоритет ли е за нас?

- Първо, ние нямаме основа, а камо ли да говорим за надграждане. Разрухата е цялостна.

- На 5 май 2018 г. ще се навършат 70 години от създаването на ЦСКА, отборът с най-голям принос към Република България в областта на спорта. Отрано ли ще започне подготовката за този велик празник на милионите привърженици?

- Ще се постараем тази годишнина да бъде запомнящо се събитие.

- На 4 октомври 2015 г. на стадион "Българска армия" се организира за първи път в най-новата история на ЦСКА разговор между вас и над 5000 привърженици на ЦСКА от цяла България. Бяхте посрещнат с адмирации. Припознаха ви като собственик и ръководител на клуба. Доволен ли сте от тази среща? Ще продължите ли моралната и финансова помощ към ФК ЦСКА АД (България)?

- Аз искам да имам открит и честен диалог с привържениците и така ще бъде и в бъдеще време. ЦСКА трябва да излезе от задкулисието. ЦСКА не трябва да е изтривалка на някакви политически отрепки с нечисти помисли и популизъм. ЦСКА е спорт, спорт и само спорт. Това е моят и на милионите привърженици, мисля, отбор.

- Пожелайте нещо на милионите фенове на ЦСКА?

- Пожелавам им най-вече здраве и в най-скоро време да се насладим на нови битки и успехи по европейските терени.