„Аматьорският“ ЦСКА влезе в историята на турнира за Купата

снимка: БГНЕС

ЦСКА смачка Берое в два поредни мача и се класира на финала в турнира за Купата на България след 2:0 в Стара Загора и 2:0 пред близо 20 хиляди зрители на стадион „Българска армия“. „Червените“ на Христо Янев очакват своя противник за голямата битка за трофея, като ще го разберат по-късно днес – от 20 часа Литекс приема Монтана в другия реванш, като елитният тим има преднина от 2:0 след първия двубой.

ЦСКА се превърна в първия третодивизионен (и реално аматьорски) отбор, който достига до финала за Купата на България. Тъй като започнаха участието си от квалификациите, „армейците“ изиграха цели девет двубоя, за да стигнат до битката за отличието.

Деветте поредни победи на четата на Янев са огромна част от блестящия сезон до момента, изразен в 35 последователни успеха в 35 мача и обща голова разлика 149:9. ЦСКА срещна четири професионални отбора – Нефтохимик, Спартак (Плевен), Созопол и Берое, като предстои да играе с още един такъв (Монтана или Литекс).

Изумителното в статистиката срещу по-високопоставените съперници е фактът, че единствено Нефтохимик успя да се разпише в мрежата на „армейците“, и то само за да фиксира крайното 3:1 в тяхна полза.

ЦСКА е на финал за първи път от 2011 година, когато победи Славия с 1:0 и вдигна последния си трофей. Тогава треньор на „белите“ бе Емил Велев, който има сериозен шанс отново да спори за отличието с ЦСКА, но този път начело на Монтана.