10 от Литекс унищожиха Левски, съдийски грешки белязаха дербито (ВИДЕО)

галерия:

Литекс постигна гръмка победа с 3:0 и разпиля Левски с човек по-малко след продължения в най-интригуващия четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на България. Главният съдия Таско Тасков направи по една сериозна грешка в ущърб на двата отбора в редовното време – през първата част отмени гол на Владимир Гаджев заради несъществуваща засада, а след почивката не даде дузпа за Литекс за нарушение срещу Данило Асприя.

В 64-ата минута Елтон бе изгонен с червен картон за нарушение срещу откъсващия се сам срещу вратаря Мигел Бедоя. Левски направи повече пропуски в редовното време и може да съжалява за липсата на точност в ударите си, защото във всички ситуации вратарят Винисиус Баривиера не трябваше да се намесва.

В 100-ата минута Асприя асистира за първия гол на Арсенио Нунеш, който с великолепен шут от десетина метра разстреля Боян Йоргачевич за 1:0. Кирил Десподов се разписа на два пъти в 109-ата и 112-ата минута след бързи контраатаки, отново вдъхновени от Асприя, за да може Литекс да се похвали с една от най-впечатляващите победи изобщо в историята си.

И от седмия път Левски не можа да елиминира Литекс като гост в турнира за Купата на България в един-единствен мач, като „оранжевите“ са първият полуфиналист в надпреварата.

Още във втората минута Литекс можеше да поведе в резултата, след като при центриране от фаул Живко Миланов увисна, а Елтон стреля добре с глава в долния ъгъл, но Боян Йоргачевич с отлична намеса предотврати гол.

Мачът започна на високо темпо и двата тима редуваха атаки, като "сините" изглеждаха опасни при няколко центрирания в наказателното поле в самото начало, когато се създаде смут, но не се стигна до опасни удари.

В 12-ата минута Литекс направи отлична атака по дясното крило и Бьорн Маарс пропусна със сантиметри да засече топката на празна врата на далечната греда. Левски отговори на чистото положение с първото си такова, но шут по диагонала на Роман Прохазка не намери очертанията с минимално разминаване.

В следващите минути двата тима се поуспокоиха и не създаваха толкова положения, като чак в 27-ата далечен шут на Владимир Гаджев премина заплашително покрай гредатата на Винисиус.

В 32-ата минута Гаджев се отскубна от защитниците на Литекс и получи идеален пас отдясно, след което майсторски от малък ъгъл прати топката в мрежата на домакините, но попадението бе неправилно отменено заради засада.

Полувремето завърши в половината на Литекс, но без отново центриранията в наказателното поле на домакините да водят до някакво напрежение. Така на почивката двата тима се прибраха при 0:0.

В 57-ата минута Литекс изпусна най-чистото си положение в мача, когато Бьорн се откъсна от Миланов по левия фланг и центрира отлично в пеналтерията за Асприя, който имаше време да обработи топката, но от чистата позиция стреля неточно по диагонала.

Левски също на няколко пъти застраши вратата на съперника преди 64-ата минута, когато Бедоя се откъсна от защитниците и нахлу към наказателното поле, като бе повален от Елтон - директен червен картон за защитника на Литекс.

В 73-ата минута Люпко Петрович за малко не скочи на бой на страничния и четвъртия съдия, защото главният рефер Таско Тасков не отсъди чиста дузпа за нарушение на Макс Карнер срещу Асприя, който бе подхванал контраатака почти от центъра и проби опасно в пеналтерията. Защитникът на Левски го спъна, но сигнал не последва - така и Литекс бе сериозно ощетен от съдията.

Логично след изгонването на Елтон играта се водеше почти изцяло пред наказателното поле на Литекс, но домакините се бранеха достатъчно организирано, за да не позволяват чисти положения. Едва в 92-ата минута Левски истински застраши вратата на домакините и може да съжалява, че след центриране от корнер ударът с глава на Линел Китамбала тупна пред Винисиус и профуча на сантиметри от горната греда в аут. 

Така след 90 минути двата тима приключиха 0:0.

В 96-ата минута Левски стигна отново болезнено близо до гол, след като Георги Костадинов бе оставен сам на около шест метра от голлинията и необезпокоявано засече с глава центриране отляво, но отново кълбото излезе в аут на сантиметри от гредата. Малко по-късно Китамбала също с глава бе неточен, като определено натискът на Левски бе осезаем, но основно от ляво "сините" опитваха с центрирания да пробият противниковата защита.

В 100-ата минута първата опасна контраатака на Литекс в продълженията завърши с гол - Данило Асприя направи мощен пробив по десния фланг и центрира към точката за дузпа, където от втора позиция Арсенио Нунеш с превъзходен шут разстреля Йоргачевич - 1:0.

В 108-ата мъката за Левски стана пълна, когато Асприя се измъкна, този път през центъра, и въпреки че бе фаулиран от Веселин Минев, успя да изведе Десподов сам срещу вратаря. Юношата на Литекс нахлу в наказателното поле необезпокояван, преодоля Йоргачевич и на празна врата реализира - 2:0 и нокаут за Левски.

В 111-ата минута ступорът, в който изпадна Левски, доведе до трето попадение за ловчанлии - Асприя с прекрасен извеждащ пас позволи на Арсенио да нахлуе в наказателното поле и да стреля по диагонала отляво, а Десподов с добавка довкара топката в мрежата след намесата на вратаря - 3:0.